Așadar, fondatorul Microsoft este investitor la Fondul Proprietarea, societate listată dual la Bursa de la București și cea de la Londra, prin intermediul fundației caritabile pe care o are împreună cu soția sa. Aceste informații au fost scoase la iveală de cel mai recent raport anual al fundației menționate anterior.

Raportul, care a fost publicat săptămâna aceasta, arată că, prin intermediul Bill & Melinda Gates Foundation, miliardarul american este investitor la Fondul Proprietatea. Concret, fondatorul Microsoft are expunere indirectă la companii importante din România, precum Hidro­elec­trica, Petrom, Nuclearelectrica, având în vedere că este acționar direct la societățile menționate anterior.

Trebuie menționat că fundația lui Bill Gates este cea mai mare organizație filantropică la nivel mondial, care avea în gestionare active de aproape 50 de miliarde de dolari la finalul anului precedent, informează Ziarul Financiar.

Mai mult decât atât, miliardarul este investitor și la compania Naspers, acționarul majoritar al retailer-ului online din România eMag, și are un plasament de 19,5 milioane de dolari. În plus, Bill Gates este investitor și la compania care grupează operațiunile din comerțul online ale Naspers, cu 4,5 milioane dolari, scrie sursa anterior menționată.

Ce face Bill Gates cu banii săi

Chiar dacă nu mai este a doua cea mai bogată persoană din lume, după ce Elon Musk a luat acest titlu în noiembrie, Bill Gates deține în continuare o avere de aproximativ 129 de miliarde de dolari.

Bill Gates este atât de bogat încât ar avea nevoie de cel puțin 245 de ani pentru a-și epuiza întreaga avere, dacă ar cheltui 1 milion de dolari pe zi. Însuși Bill Gates și soția lui, Melinda Gates, au recunoscut într-un interviu că nu este corect să fii atât de bogat, conform businessinsider.com

În acest context, trebuie menționat că cei doi își întăresc argumentele prin fapte și donează de multe ori către numeroase cauze prin Fundația Bill & Melinda Gates.

Totuși, Bill Gates este unul dintre cei 3 giganți ai lumii care au o avere de peste 100 de miliarde de dolari iar acest lucru presupune și privilegii specifice.

De-a lungul timpului, cofondatorul Microsoft și-a îngăduit anumite „plăceri” umane și a făcut achiziții pe care marea majoritate nu și le-ar permite într-o singură viață. Câteva dintre acestea sunt următoarele:

A achiziționat un avion privat (Bombardier BD-700 Global Express), conform sursei menționate. Acesta poate găzdui până la 19 persoane și costă 40 de milioane de dolari.

Una din locuințele acestuia, botezată „Xanadu 2.0”, a costat 63 de milioane de dolari pentru a fi construită. Proiectul a durat 7 ani iar astăzi valorează aproximativ 125 de milioane de dolari. Gates a cumpărat terenul din Medina, Washington, în 1988 pentru 2 milioane de dolari.

Conform sursei menționate, casa este plină de ecrane smart ce valorează circa 80 de mii de dolari. Diferite dispozitive, în valoare de 150 de mii dolari, pot afișa fotografii sau picturi printr-o singură atingere pe ecranele respective.

Totuși, Bill Gates deține și picturi reale. Una dintre acestea, realizată de Winslow Homer, a fost achiziționată în 1988 pentru 36 de milioane de dolari.

O asemenea locuință nu poate fi completă fără o piscină. Aceasta are aproape 19 metri și se află în propria clădire.

Trebuie menționată și imensa bibliotecă pe care Bill Gates o deține. Coroana acesteia este un manuscris al lui Leonardo Da Vinci din secolul al 16-lea. Manuscrisul a fost achiziționat de către Gates în 1994, pentru 30 de milioane de dolari.

Pe lângă un teatru ce poate găzdui până la 20 de persoane, 6 bucătării și 24 de băi, Xanadu 2.0 are și mai multe garaje utilizate pentru cele 23 de mașini ale sale.

Conform sursei menționate, cofondatorul Microsoft a cheltuit 27 de milioane de dolari pentru a a achiziționa diferite proprietăți din zona respectivă.

Portofoliul său de proprietăți a fost mărit în 2020 prin achiziționarea unei vile cu vederea spre mare. Aceasta se află în Del Mar, California și are 6 dormitoare, un jacuzzi pentru 10 persoane și o piscină. Această locuință l-a costat 43 de milioane de dolari.