Acum, Bill Gates pledează pentru construirea mai multor linii electrice de înaltă tensiune, apreciind că ar fi cel mai bun mod de a susține o creștere cu 40 până la 60% a cererii de energie electrică, în condițiile în care SUA vrea să atingă obiectivul ”zero emisii net”, relatează Popularmechanics.

Construirea unui viitor cu energie verde nu este la fel de simplă ca ridicarea parcurilor eoliene și solare. Este nevoie de baterii pentru a stoca acea energie, mai ales atunci când vântul nu bate și soarele nu strălucește, și de linii de transmisie pentru a obține acea energie din punctul A în punctul B. Proiectele eoliene și solare continuă să înlocuiască, rapid, sursele de energie murdară, iar multe companii dezvoltă sisteme de stocare, fie că sunt gravitaționale sau baterii fier-aer, pentru a se asigura că energia este disponibilă.

Liniile electrice de înaltă tensiune, problema pe care Gates vrea să o rezolve

Acum, liniile electrice de înaltă tensiune sunt o problemă pe care unul dintre cei mai bogați oameni din lume vrea să o rezolve. Co-fondatorul Microsoft s-a implicat în aproape toate aspectele viitorului energiei verzi. El dezvoltă reactoare nucleare pentru a înlocui centralele pe cărbune și investește în soluții de stocare a energiei de nouă generație. Iată că acum își îndreaptă atenția către problema liniilor de transport.

„De la începutul dezvoltării rețelei electrice, companiile de energie au amplasat majoritatea centralelor electrice în apropierea orașelor”, scrie Gates pe blogul său, GatesNotes. „Ele nu funcționează cu sistemul solar și eolian, deoarece multe dintre cele mai bune locuri pentru generarea energiei electrice sunt departe de zonele urbane”, subliniază el.

E nevoie de o rețea de energie modernizată pentru a face față creșterii cererii

Gates explică că, dacă SUA vor să-și atingă obiectivul ”zero emisii net” în 2050, țara va avea nevoie de o rețea de energie modernizată, care să poată face față creșterii estimate cu 40 până la 60% a cererii de energie electrică din cauza exploziei vehiculelor electrice, sobelor electrice și infrastructurii alimentate electric.

”Asta înseamnă construirea mai multor linii electrice de înaltă tensiune, în special acolo unde bate vântul (în vest) și unde soarele strălucește (in sud-vest)”, susține Gates.

SUA trebuie să-și tripleze capacitatea actuală de transport

Miliardarul notează pe blogul său că infrastructura electrică este în mare măsură o problemă de politică (planificare, plată și autorizare) și că inovația trebuie încurajată, fie prin evaluări dinamice ale liniilor, fie prin controale ale fluxului de putere. Bill Gates nu este primul care conștientizează situația gravă a Americii când vine vorba de liniile electrice de înaltă tensiune Conform unor estimări, SUA trebuie să-și tripleze capacitatea actuală de transport, dacă vrea să atingă obiectivul ”zero emisii net” în următorii 20 de ani.