Mai exact, Bill Gates încearcă să prezică o nouă criză, cu toate consecințele economice, sanitare și umane, provocate de răspândirea noului coronavirus.

Miliardarul american consideră că în următoarele câteva decenii, Pământul se va confrunta cu o nouă criză globală, generată de schimbările climatice, iar Gates nu este singurul care lansează astfel de avertisment.

Astfel, deși acum descrie, în câteva cuvinte, dezastrul generat de COVID-19, Bill Gates, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, afirmă că descrierea a ceea ce se întâmplă astăzi va fi valabilă și în câteva decenii, când o nouă criză globală va lovi lumea: schimbările climatice. Bill Gates susține că va fi mai rău decât groaznica criza din prezent, generată de pandemie.

Semnale de alarmă similare au venit inclusiv din partea oamenilor de știință, iar studiile efectuate în acest sens confirmă că, sub o formă sau alta, natura se va răzbuna în felul ei.

”Oricât de îngrozitoare ar fi pandemia, schimbările climatice vor fi și mai înfricoșătoare”, scrie Bill Gates pe blogul său.

Care este salvarea

Totodată, acesta consideră că pentru evita ceea ce pare, acum, inevitabil, trebuie reduse considerabil emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Comparând consecințele crizei ecologice cu cele al pandemiei de covid-19,  Bill Gates a arătat că, în medie, gradul de mortalitate în cazul infecției de coronavirus a fost de 14 oameni la 100.000 de locuitori. De asemenea, potrivit estimărilor acestuia, în următorii 40 de ani, mortalitatea cauzată de creșterea temperaturii pe Terra va fi aceeași, dar până în 2100 va crește de cinci ori.

În ceea ce privește măsurile care trebuie neapărat impuse, Gates a propus implicarea științei și a inovațiilor pentru a controla emisiile de gaze cu efect de seră. În context, miliardarul subliniază că omenirea nu mai are timp și trebuie să acționeze imediat.

”Va fi nevoie de zeci de ani pentru a crea și pentru a implementa proiectele din domeniul energiei curate”, a explicat cofondatorul Microsoft.