Bill Gates, filantrop și cofondator al Microsoft, a uimit atunci când și-a exprimat părerile cu privire la monedele digitale.

Deși unii poate ar fi așteptat altceva de la co-fondatorul unui gigant tech și de la un filantrop care promovează pe toate căile soluțiile progresiste și noutățile tehnologiei, Gates s-a declarat mai degrabă sceptic cu privire la binefacerile bitcoin și ale activelor digitale.

Bill Gates uimește pe toată lumea: ”Este un lucru foarte rău”!

Întrebat, în timpul unui interviu de The Wall Street Journal, despre ce progrese tehnologice s-ar putea lipsi lumea, Gates a răspuns:

”Modul în care funcționează criptomoneda astăzi permite anumite activități infracționale. Ar fi bine să scăpăm de ea”, a spus Gates.

”Probabil că ar fi trebuit să spun arme bio. Este un lucru foarte rău”, a continuat cofondatorul Microsoft.

Afirmațiile lui Gates sugerează faptul că aceste criptomonede pot fi folosite de escroci inclusiv în sistemele de spălare a banilor.

Ulterior, în timpul unui interviu acordat CNBC, Bill Gates a adoptat o atitudine mai moderată, descriind opiniile sale despre bitcoin drept ”neutre”.

”O viziune neutră”

”Nu dețin bitcoin, așa că am avut o viziune neutră”, a spus el într-un interviu difuzat de CNBC.

”Mutarea banilor într-o formă mai digitală și reducerea costurilor tranzacțiilor se numără printre lucrurile pe care deja le face Fundația Gates în țările în curs de dezvoltare”, a adăugat el.

”Bitcoin poate urca și coborî și nu am o modalitate de a prezice modul în care va progresa”, a adăugat el.

Lipsa emitentului central

Bitcoin este un sistem de plată electronică descentralizat și o monedă digitală (criptomonedă) opensource creată în 2009 de Satoshi Nakamoto.

Bitcoin (BTC) a fost creat pentru a asigura protecția investițiilor și finanțarea liberă a afacerilor, fără a face apel la instituții financiare și în afara oricărei constrângeri și reglementări.

Numele Bitcoin se referă de asemenea și la programul opensource pentru folosirea acestor monede, cât și la rețeaua peer-to-peer (de la egal la egal) pe care acesta o formează.

Spre deosebire de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazează pe încrederea într-un emitent central.

Bitcoin folosește o bază de date distribuită peste noduri ale unei rețele peer-to-peer pentru a inventaria tranzacțiile și se folosește de criptografie pentru a furniza funcții de bază pentru securitate cum ar fi asigurarea că bitcoinii nu pot fi cheltuiți decât de cel care îi deține și doar o singură dată.