“Terenurile agricole din România, o alegere bună” este titlul unui articolului publicat în L”Avenir”, iar un cuplu de agricultori belgieni povesteşte cum a ajuns să achiziţioneze, cu un randament extrem de bun, terenuri pentru agricultură în apropierea Timişoarei.

„Agricultorii buldozer” şi investitorii

Numeroşi agricultori valoni au ales să investească în România cu costuri reduse şi a meritat pentru că în Valonia preţurile terenurilor au devenit de neînchipuit.
„Micul agricultor nu poate avea nici o şansă să achiziţioneze teren agricol în Belgia, în condiţiile în care hectarul de teren se vinde cu preţul astronomic de 50.000 de euro. În acest context, preţurile luând-o razna, au apărut „agricultorii buldozeri” şi investitori care au înţeles că terenurie agricole din România sunt o investiţie sigură”, notează publicaţia.

Încă din anul 2000, fermierii valoni au pariat pe investiţiile în ţările din Est. Unul din agricultorii intervievaţi, din Namur (capitala Valoniei li reşedinţă a provinciei cu acelaşi nume, aflată la la 60 de kilometri sud de Bruxelles) a reuşit să cumpere 200 de hectare de teren comasat. „În 2002, am plătit mai puţin de 1.000 de euro pe hectar. Anul trecut am primit o ofertă de cumpărare cu 4.000 de euro hectarul”, spune belgianul.