BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) a încheiat anul trecut cu 134.000 de contracte de economisire-creditare pentru locuinţe, cu o valoare totală de peste 3,5 miliarde lei, faţă de 800 milioane lei în 2008, în a anunţat banca.

„Anul 2009 a fost unul foarte bun pentru BCR Banca pentru Locuinţe. Ne-am depăşit cu mult estimările. Deşi este abia la început în Romania, sistemul de economisire creditare se dezvoltă foarte repede. În acest moment doar unul din 100 de români are încheiat un contract de economisire-creditare, dar suntem încrezatori că băncile pentru locuinţe vor deveni foarte populare”, a declarat preşedintele BCR BpL, Alexandru Ciobanu.

Potrivit băncii, suma medie contractată, între 25.000 – 30.000 lei, este cu peste 30% mai mare faţă de valoarea din 2008. La sfârşitul anului 2009 depunerile clienţilor BCR BpL au urcat la 220 milioane lei, faţă de 26 milioane lei în 2008.

BCR BpL este subsidiara BCR specializată în produse de tip economisire-creditare pentru domeniul locativ, care presupun o perioadă iniţială de economisire, apoi posibilitatea acordării unui împrumut cu dobândă fixă mult sub rata din piaţă.

Instituţia a fost înfiinţată în aprilie 2008 şi a început activitatea în iulie. Acţionarii băncii sunt BCR cu 80% din acţiuni şi S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, banca specializata în economisire-creditare a grupului austriac ERSTE, cu 20% din acţiuni.

Pe piaţa românească a produselor de economisire-creditare pentru domeniul locativ mai activează Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

SURSA: Mediafax