Dupa tranzactia Sicomed-Zentiva, noile vedete ale Bursei sunt Antibiotice Iasi si Biofarm Bucuresti

“Trenul” Sicomed fiind deja pierdut, tendinta de reorientare a jucatorilor catre celelalte titluri farmaceutice s-a accentuat in acest an.
Primele zile ale lui 2006 au fost marcate de agitatie in jurul actiunilor principalelor companii farmaceutice listate la Bursa. Intentia Zentiva, actionarul majoritar al principalului producator de medicamente din Romania, de a delista societatea de la BVB a atras investitorii. QVT Fund LP a fost cel care, pe parcursul anului trecut, a achizitionat aproximativ 11%, din actiunile Sicomed, prin cumparari de pe Bursa, potrivit unor surse din piata. Ultima mare preluare a QVT a fost de la SIF Muntenia (in noiembrie 2005), chiar in timpul derularii ofertei publice lansate de Zentiva. Atunci, fondul a cumparat circa 1,4% din actiunile Sicomed, la 1,38 lei/ actiune.




Dupa prelungirea ofertei pana pe data de 12 ianuarie si subscrierea SIF Oltenia si SIF Muntenia la oferta de preluare, se pare ca singurul minoritar care incurca planurile producatorului ceh este QVT Fund LP. Parerile brokerilor sunt impartite in ceea ce priveste delistarea de la Bursa a Sicomed. Daca unii iau de buna declaratia reprezentantilor fondului strain, ca “nu avem de gand sa vindem actiunile”, altii sustin ca vor vinde si cei de la QVT, dar probabil la un pret de 1,5 lei pe actiune, si nu la 1,37 lei pe actiune, cat au incasat SIF-urile prin cele doua vanzari din cadrul ofertei publice lansate de Zentiva.
In schimb, SIF-urile, care erau pregatite, inca de anul trecut, sa cedeze actiunile Sicomed, au inceput sa cumpere actiuni Biofarm si Antibiotice Iasi. “Consumul de medicamente in Romania este printre cele mai scazute din Europa, cifrele de afaceri ale companiilor farmaceutice sunt in crestere, si scaderea dobanzilor bancare a reorientat investitiile SIF-urilor catre companiile farmaceutice”, explica Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.


Prin preluarile realizate in noiembrie anul trecut, SIF-urile au devenit principalii actionari semnificativi de la Biofarm. Cumpararile SIF-urilor au fost completate si de achizitiile unor membri din consiliile de administratie ale acestora, cum este cazul lui Ristea Priboi, membru CA al SIF Oltenia.
In afara bataliei pe Biofarm, un alt producator de medicamente a inceput sa trepideze pe Bursa la acest inceput de an. Actiunile Antibiotice Iasi au crescut vertiginos in cateva zile de tranzactionare. De la inceputul anului, pretul actiunilor Antibiotice a urcat cu 13,5%, de la 9,6 lei la 10,9 lei. Brokerii sunt de parere ca miscarile se datoreaza pregatirii acestei societati pentru a fi scoasa la privatizare. Cum oferta de actiuni Antibiotice de pe BVB este limitata, cumparatorii nu sunt deocamdata cunoscuti, dar interesul investitorilor este evident.


Actiunile farmaceutice la noi si in Lume

• Cele trei companii producatoare de medicamente prezente in acest moment la cota BVB reprezinta cam jumatate din piata de profil de la noi din tara. Terapia Cluj, o alta companie din domeniu care a activat la Bursa in ultimii ani, fiind in cele din urma delistata, ar fi facut ca emitentii din sectorul farmaceutic sa reprezinte circa doua treimi din piata.


• Ca fapt divers, la Bursa din Budapesta, farmaceuticele detin 21% din capitalizare (Gedeon Richter are o valoare de 2,8 miliarde de euro, mai mult decat tot sectorul farmaceutic de la noi). Oricum, si in Romania acest sector este in plina ascensiune, anul 2006 fiind, probabil, foarte important, datorita faptului ca se asteapta vanzarea acestora.