Dupa cum au anuntat in repetate randuri oficialitatile romane, la sfarsitul lunii noiembrie Agentia Sapard urma sa primeasca acreditarea din partea Comisiei Europene (CE). Iata ca acest termen a trecut si procedura de acreditare se afla inca in faza de inceput, dupa cum a declarat si comisarul european pentru agricultura Franz Fischler, cu ocazia vizitei sale la Bucuresti. CE apreciaza ca pozitiv faptul ca agentia dispune in prezent de tot personalul si spatiul necesar, precum si de propriile programe de contabilitate si plati, toate aceste elemente fiind esentiale pentru acreditare, in urma careia se vor mobiliza cele 150 milioane de euro alocate anual Romaniei in cadrul programului Sapard. Insa aceste progrese constituie doar primul pas spre acreditare, proces ce nu priveste doar Agentia Sapard. Responsabilitati revin si altor institutii: Fondului National de Conturi din cadrul Ministerului Finantelor, Curtii de Conturi a Romaniei si Ministerului Integrarii (autoritatea de management in cadrul intregului proces).
In ceea ce priveste agentia Sapard, Stefan Mitrache, presedintele acestei institutii, spune ca si-a facut temele: „Noi am depus dosarul la Fondul National. Acum asteptam decizia lor”.
Conform unor surse din cadrul Delegatiei Comisiei Europene in Romania, in derularea acestui proces tara noastra se afla la sfarsitul primei etape. Pentru ca Agentia Sapard sa fie acreditata international, conditie fara de care selectarea proiectelor nu poate incepe, Romania mai are de urmat doua etape: acreditarea nationala implica verificarea de catre Fondul National de Conturi din cadrul Ministerului Finantelor a sistemului Sapard (relatia agentiei cu Curtea de Conturi si Ministerul Integrarii) si emiterea unui raport catre CE. Ultima etapa este acreditarea internationala care tine de CE, care trebuie sa verifice raportul primit de la Fondul National de Conturi, sa intocmeasca un audit asupra implementarii programului in Romania, dupa care va trimite decizia de acreditare. Toate acestea inseamna timp. Surse din cadrul Delegatiei Comisiei Europene estimeaza ca Romania va putea primi acreditarea internationala la sfarsitul primaverii anului viitor, daca autoritatile romane isi vor indeplini cu succes misiunea. „Sper ca Sapard sa devina operational in Romania intr-un interval de timp rezonabil. Acest lucru cere ca munca sa se desfasoare intr-o maniera tehnica potrivita”, a declarat Fischler.
Sapard (program special de pre-aderare pentru agricultura si dezvoltare rurala) constituie principalul instrument prin care UE sprijina demersul Romaniei de adoptare si implementare a acquis-ului comunitar in domeniul agricol. Acest program este deja operational in Bulgaria, Estonia si de foarte putin timp in Slovenia. In cazul Romaniei, pentru ca agentia Sapard nu a primit inca acreditarea internationala, CE a decis sa prelungeasca termenul de utilizare a fondurilor UE din 2000 pana la sfarsitul anului 2003. In plus, CE a alocat fonduri suplimentare in valoare de 250.000 de euro pentru consolidarea capacitatii administrative a agentiei in domeniul auditului intern. In acelasi scop, un pachet financiar de doua milioane de euro este prevazut in cadrul programului Phare 2001.