Și au descoperit că pe zeci de site-uri europene și americane ale Amazon, peste 80 de titluri susțin că pandemia în curs este o mare farsă. Sau că vaccinurile sunt dăunătoare. Sau că oamenii ar trebui să fie circumspecți în fața lockdown-urilor naționale. Toate acestea sunt promovate chiar de algoritmii proprii ai Amazon, pentru a-i atrage pe oameni să cumpere cărți care promovează teorii ale conspirației.

Lista este însă mai lungă. Aproximativ 100 de cărți asociate cu controversata mișcare QAnon sau afirmații nedovedite conform căora există un așa-zis complot al Deep State pentru a submina președinția lui Donald Trump se pot regăsi pe piața online Amazon, în mai multe limbi, arată Politico.

Toate aceste titluri au strâns mii de recenzii pozitive, cu cititori care se dau în vânt după teoriile conspirației conform cărora Bill Gates, Angela Merkel și alți lideri folosesc pandemia pentru a submina libertățile oamenilor în propriul beneficiu. O parte dintre cărți sunt incluse în serviciile de abonament Amazon, Kindle Unlimited și Audible, permițând publicului să citească/ să asculte cărți electronice sau audio în schimbul unei taxe lunare.
În schimb, Facebook și YouTube-ul Google au interzis conținutul QAnon din rețelele lor, în parte din cauza conexiunilor acestei mișcări cu violența, și au restricționat dezinformarea privind COVID-19 și vaccinurile. Gigantul Amazon deține cel puțin o treime din toate vânzările de cărți electronice și doar 15% în cazul cărților tradiționale, conform politicilor companiei.

POLITICO nu știe câți bani a câștigat Amazon din vânzarea acestor cărți. Dar sumele sunt cu multe zero-uri, dacă ne gândim că o carte precum „Vaccinurile sunt periculoase și nu funcționează” de Vernon Coleman, un cunoscut blogger britanic anti-vaccin este un adevărat best-seller. Amazon oferă influencerilor online o infrastructură pentru a genera bani din conținut și materiale direct legate de dezinformare”, crede Ciaran O’Connor, cercetător în dezinformare la Institutul pentru dialog strategic din Londra. În plus, gigantul tehnic consideră ilegal conținutul piratat și bunurile contrafăcute, pe care le-a interzis de la vânzare pe platforma sa, dar nu are reguli clare legate de dezinformare sau teorii ale conspirației.

Politico a efectuat și o revizuire separată a site-urilor Amazon din SUA, Marea Britanie, Germania și Franța, căutând cărți asociate cu QAnon și COVID-19 și a folosit recomandările proprii ale companiei pentru a aduna o listă de 70 de cărți diferite.

În timp ce piețele online în limba engleză aveau cel mai mare conținut al teoriei conspirației, versiunile Amazon în franceză și germană au listat topuri de hârtie cu astfel de materiale, adesea asociate cu grupări precum mișcarea identitară de dreapta din Germania și cu medicul francez Didier Raoult. În Franța, cartea „COVID-19: oligarhia expusă”, scrisă de un ex politician din partidul lui Marine Le Pen, arată de ce elitele globale se află în spatele crizei actuale și cât de periculoase sunt vaccinurile.

Pe pagina Amazon a cărții, gigantul american recomandă și alte cărți, în aceeași linie: de la cele care explică cum a contribuit Macron la răspândirea virusului, până la modul în care a fost sabotat profesorul Didier Raoult. O înclinare a balanței spre dezinformare. Sugestii similare apar și la cărțile privind QAnon și COVID-19 disponibile pe site-urile Amazon.