UPDATE

Senatul a votat legea.

Toți profesorii vor primi un stimulent de risc de 2.000 de lei pe lună. O sumă de 1.500 de lei va fi acordată și personalului auxiliar și nedidactic. Proiectul se va discuta în procedură de urgență.

Inițiativa PSD prin care se vor da bani de la stat a figurat pe ordinea de zi a Comisiei de muncă a Senatului, a cărei ședință online a început la ora 11:00 și a intrat și la plenul programat la ora 14:00.

Proiectul a fost depus la începutul lunii septembrie și poartă semnătura lui Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Robert Cazanciuc, Alfred Simonis și Radu Preda, toți parlamentari PSD. Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz.

Potrivit propunerii legislative, ”cadrele didactice, precum si personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din mvatamantul de stat vor primi un stimulent de rise in cuantum de 2000 de lei lunar, respectiv de 1500 de lei lunar acordat pe toata durata starii de alerta si a starii de urgenta, pentru implicarea si expunerea in fata riscului raspandirii coronavirusului COVID-19”.

Legea spune că banii ar urma să fie dați ”pentru implicarea și expunerea în fața riscului răspândirii coronavirusului COVID-19” și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncă.

De această măsură ar urma să beneficieze aproximativ 220.000 de cadre didactice, ceea ce însemnă că efortul bugetar pentru acordarea acestui stimulent ar fi în jur de 440 de milioane de lei pe lună. Numărul celor care fac parte din corpul personalului didactic auxiliar și al personalului nedidactic (secretare, femei de serviciu etc) este de aproximativ 70.000 de persoane, efortul bugetar în cazul lor fiind de peste o sută de milioane de lei lunar.

Trebuie amintit că parlamentarii PSD din Comisiile de specialitate au votat, zilele trecute, reintroducerea în lege a majorării pensiilor cu 40% începând cu 1 septembrie, precum și creșterea salariilor profesorilor din acest an.