Toți acești români vor primi 105 de ron de la stat. Decizia e oficială și a fost anunțată direct de la Guvern. E vorba de medicii de familie, care ar urma să încaseze câte 105 lei pentru monitorizarea fiecărui pacient cu coronavirus. Bolnavii de COVID-19, asimptomatici sau cu forme ușoare ale bolii, nu vor mai fi internați.

Aceste prevederi sunt incluse în ordonanța de urgență adoptată de către Guvern. În contextul actualei situații epidemiologice, cabinetul condus de Ludovic Orban a decis să ia unele măsuri cheie și în privința angajării medicilor rezidenți. Guvernul a mai aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 570 de milioane de lei, dintre care 65 de milioane vor fi folosiți pentru achiziționarea medicamentului Remdesivir necesar pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Sumele suplimentare vor fi alocate din fondul de rezervă al guvernului.

Medicii de familie vor putea monitoriza persoanele asimptomatice sau cu simptome ușoare de COVID-19, a declarat șeful cancelariei, Ionel Dancă. El a explicat că prin ordonanța de urgență adoptată de executiv se încearcă reducerea presiunii pe sistemul sanitar.

„Medicii de familie vor avea posibilitatea să deconteze aceste prestații medicale în sumă de 105 lei pe caz din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Totodată, medicii de familie vor putea elibera certificatele necesare pacienților pentru concediile medicale aferente acestei perioade, când aceștia se află în carantină sau izolare”, a spus Dancă.

Aproximativ 200 de medici, care urmează să își dea examenul de rezidențiat în specializări legate de medicina de urgență, radiologie, boli infecțioase și epidemiologie, vor putea fi angajați pe o perioadă de 6 luni, însă ulterior vor putea ocupa posturi vacante fără concurs, a mai susținut Ionel Dancă. Potrivit acestuia, avantajul pe care acești tineri medici îl vor avea este că vor putea fi detașați în diverse unități spitalicești, unde există nevoie de astfel de specialiști și acolo unde există posturi vacante, după expirarea perioadei de 6 luni contractuale, vor putea ocupa posturile vacante fără concurs.