Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS) şi UBS au fost amendate în ultimele 12 luni pentru manipularea dobânzi interbancare pe piaţa londoneză, Libor, pe care regulatorii doresc să o reformeze. Această dobândă, utilizată ca indicator de referinţă pentru numeroase produse financiare, este stabilită de bănci pe baza dobânzilor la care cred că se vor putea împrumuta între ele.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, care în prezent ocupă poziţia de preşedinte al BRI, a apreciat că regimul de raportare nu mai poate fi lăsat în exclusivitate în mâinile băncilor private. ‘Este clar că băncile centrale trebuie să joace un rol important în sprijinirea dezvoltării de rate alternative’, a declarat King într-un document care detaliază rolul pe care ar putea să-l joace băncile centrale în alegerea dobânzilor de referinţă.

Potrivit raportului elaborat de BRI, există o cerere mare pentru utilizarea datelor rezultate în urma tranzacţiilor la stabilirea dobânzilor de referinţă. În acest sens, băncile centrale pot promova dobânzi alternative cum sunt dobânzile overnight sau indexul swap-urilor "overnight".

Totuşi, unele organisme de reglementare atrag atenţia asupra unei tranziţii rapide la dobânzilor rezultate de pe urma tranzacţiilor de pe piaţă, având în vedere volumul uriaş al contractelor care utilizează în continuare Libor.

Dobânzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de bănci. Libor este un indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari, fiind unul din cei mai urmăriţi indici din lume.
Sursa: Agerpres