De ce a scăzut inflația

Scăderea inflaţiei vine după ce anul trecut Guvernul de la Caracas a relaxat în mod surprinzător reglementările în domeniul economic, renunţând să mai controleze preţurile şi permiţând tranzacţiile cu dolari pe fondul inflaţiei galopante şi al sancţiunilor americane. Anul trecut, bolivarul venezuelean s-a devalorizat cu 98,6%, ceea ce a făcut practic din dolarul american moneda utilizată în interiorul Venezuelei.

Din cauza sărăciei multe persoane au părăsit țara

Ţara sud-americană este în al şaselea an de recesiune iar criza economică a dus la prăbuşirea valorii salariilor şi economiilor, ceea ce a agravat sărăcia şi a determinat peste patru milioane de persoane să plece din ţară.

Banca Centrală a Venezuelei a încetat să mai publice indicatorii economici de bază în urmă cu aproximativ patru ani însă în luna mai 2019 a anunţat că în anul 2018 rata inflaţiei a fost de 130.000% şi a recunoscut că Produsul Intern Brut s-a redus cu 50% după 2013.

Ce a creat problemele economice cu care se confruntă azi Venezuela

Preşedintele Nicolas Maduro susţine că de vină pentru problemele economie ale Venezuelei este embargoul petrolier impus de SUA. Petrolul este responsabil pentru 96% din veniturile Venezuelei însă în prezent ţara sud-americană mai produce doar 900.000 de barili de ţiţei pe zi comparativ cu un vârf de 3,2 milioane barili pe zi în urmă cu un deceniu, scrie Agerpres.