În această entitate ar urma să fie adunate toate portofoliile de împrumuturi ale băncilor aflate în lichidare, acum ar fi ATEBank, Hellenic Postbank, Probank, Proton şi alte bănci cooperatiste.
Ideea creării unei bănci de rebuturi vine în urma rezultatelor unui studiu comandat de BoG şi realizat de compania BlackRock Solutions, care a propus gestionarea centralizată a tuturor procedurilor de lichidare, stabilirea unui program şi a unor ţinte precise pentru accelerarea procesului.
Dacă soluţia propusă de BlackRock va fi adoptată, va fi creată o aşa numită 'bad bank' – bancă de rebuturi – care va fi responsabilă pentru gestionarea creditelor neperformante ale creditorilor care au fost absorbiţi de alte bănci în ultimii ani.
Reprezentanţii Uniunii Europene, ai Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional au criticat modul în care băncile elene au gestionat problema creditelor neperformante şi au cerut măsuri care să accelereze procedurile.

Surse bancare au afirmat că obiectivul autorităţilor elene este de a recupera aproximativ două miliarde de euro din creditele neperformante. Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) a cheltuit 14 miliarde de euro pentru a acoperi deficitul de finanţare al băncilor lichidate în ultimii ani.

Principala problemă cu care se confruntă, la ora actuală, sectorul bancar grecesc sunt creditele neperformante generate de şase ani de recesiune şi politici de austeritate care au condus la reduceri de salarii, şomaj record şi creşterea poverii fiscale.

 

National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank, care împreună controlează aproximativ 90% din industria bancară grecească, au fost sprijinite de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional care, în cadrul programului de asistenţă financiară a Greciei, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curăţarea sectorului bancar elen.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).