"Angela Merkel, cancelarul Germaniei şi cea mai puternică femeie din lume, face toate eforturile pentru a nu părea interesantă", scrie The New Yorker într-un material intitulat "Germanca tăcută – ascensiunea uimitoare a Angelei Merkel, cea mai puternică femeie din lume".

"Guvernul federal al Germaniei a avut o politică axată pe trei direcţii de la începutul crizei din Ucraina. Susţinerea concertată a Ucrainei, efortul neîncetat de a găsi o soluţie diplomatică la criză şi dialogul cu Rusia. Vom fi foarte persistenţi în privinţa consolidării libertăţilor, justiţiei şi în apărarea dreptului la autodeterminare pe continentul european", declara Merkel recent în Parlamentul german, "într-un discurs lipsit de ton, ca şi cum ar fi vrut ca audienţa să îşi îndrepte atenţia în altă parte", notează publicaţia americană.

După discursul Angelei Merkel, o deputată a partidului de stânga Die Linke, Sahra Wagenknecht, a denunţat politica externă a Cabinetului Merkel, sugerând că este readus fascismul în Europa. "Trebuie să oprim utilizarea abuzivă a acestei poziţii foarte periculoase, semihegemonice, a Germaniei", a spus Wagenknecht.

"Însă Angela Merkel a ignorat-o. Râdea de ceva împreună cu ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, şi cu cel de Externe, Frank-Walter Steinmeier", observă revista The New Yorker.

Istoricul Fritz Stern numeşte reunificarea drept "a doua şansă primită de Germania" – o oportunitate nouă de a deveni principala putere din Europa după perioada catastrofală de agresiuni din secolul XX.

"Iar Angela Merkel pare să se potrivească perfect cerinţelor acestei a doua şanse. Într-o ţară în care polemicile pasionale şi stilul macho au dus la ruină, detaşarea analitică a lui Merkel şi aparenta lipsă a mândriei sunt avantaje politice. Pe un continent unde teama de Germania nu a dispărut, aerul de normalitate al lui Merkel face ca Germania aflată în revenire să pară mai puţin ameninţătoare", comentează publicaţia The New Yorker.

"Merkel are o personalitate care sugerează că este una dintre noi", confirmă Katrin Göring-Eckardt, un lider al Partidului Verzilor.

"Comparativ cu alţi lideri germani, Merkel este o triplă anomalie: este femeie divorţată, recăsătorită, nu are copii, este om de ştiinţă – chimist – şi provine din fosta Germanie de Est. Aceste calităţi – chiar dacă o fac un personaj atipic pentru scena politică germană – au contribuit la ascensiunea sa extraordinară", subliniază revista americană.