În cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației, ministrul ucrainean de Externe a declarat că securitatea Ucrainei implică și securitatea României și inves. Acesta a mai spus că trebuie să învățăm să trăim în spațiul nostru.

„Dacă vă uitaţi pentru un moment la hartă, vă daţi seama că securitatea Ucrainei implică şi securitatea României şi viceversa. Suntem într-o regiune foarte complicată şi, ei bine, nu putem fugi de geografie. Trebuie să învăţăm să trăim în spaţiul nostru”, a spus el, în mesajul adresat diplomaţilor români, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei.

Avertisment dur

Acesta a vorbit despre militarizarea intensă a Crimeei care nu se vede cu ochiul liber. În acest context, ministrul ucrainean de Externe a declarat că este important ca o astfel de problemă să nu se repete.

„Deşi nu vedeţi cu ochiul liber militarizarea intensă a Crimeei, focurile de armă din estul Ucrainei, simţiţi cu siguranţă implicaţiile acestora în siguranţa naţională din ţara dumneavoastră. Presupun că vreţi să ştiţi cum să faceţi faţă unui vecin agresiv. Am doar un sfat pentru dumneavoastră – preveniţi.

Cu cât mai repede luaţi decizii şi acţionaţi strategic, pentru a demobiliza adversarul dumneavoastră, cu atât mai mari sunt şansele dumneavoastră de a învinge. Dacă anul 2014 ne-ar da o lecţie, aceasta ar fi că orice este posibil”, a punctat demnitarul ucrainean.

Situația în Ucraina

Dmytro Kuleba a vorbit și despre situația cu care se confruntă acum Ucraina. Acesta a menționat că este întrebat frecvent dacă își imaginează armata rusă intrând în Belarus.

„Sunt întrebat frecvent dacă îmi imaginez armata rusă intrând în Belarus. Şi răspund: ‘Oameni buni, amintiţi-vă de 2014, totul este posibil, chiar şi lucrurile incredibile’.

Ce pare incredibil azi se poate desfăşura în faţa ochilor dumneavoastră mâine, cu preţul securităţii naţionale şi a interesului naţional.

Deci, sfatul meu este – preveniţi. Oricât de mare ar părea acest preţ ar prevenţiei, credeţi-mă, preţul pe care îl veţi plăti că nu aţi asigurat această prevenţie va fi mult mai mare”, a fost mesajul transmis de Dmytro Kuleba.

Ocupația Crimeei trebuie să înceteze

Ministrul de la Kiev a mai declarat că ocupația Crimeei trebuie să înceteze, în interesul tuturor.

„Fie că e vorba de atacul militar asupra ţării mele, atacurile cibernetice, dezinformarea sau recenta otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, este clar că Rusia este încă agresivă şi tratamentul trebuie să continue şi să fie intensificat.

Cu greu te poţi simţi în siguranţă într-un loc în apropierea unei zone ocupate ilegal şi intens militarizate. Ocupaţia Crimeei trebuie să înceteze, în interesul tuturor”, a spus ministrul ucrainean.