Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a încasat dividende însumând peste 50 milioane lei de la OMV Petrom (SNP), aferente anilor 2006 şi 2007, şi a direcţionat fondurile pentru plata datoriilor către păgubiţii fostului Fond Naţional de Investiţii (FNI).

„Mi-au intrat dividendele acum patru săptămâni şi au acoperit popririle de la bancă”, a declarat, marţi, pentru Mediafax, Aurelian Popa, preşedintele AVAS.

El a precizat că AVAS a avut conturile blocate în ultimul an, cu excepţia unor scurte intervale de timp.

„Am făcut plăţi, dar vin în fiecare zi titluri executorii şi probabil că într-o săptămână conturile vor fi din nou blocate”, a adăugat şeful AVAS.

Potrivit datelor instituţiei, suma virată foştilor investitori FNI în intervalul 1 ianuarie-16 aprilie 2010 este de circa 45 milioane lei, totalul plătit în intervalul 2005-2010 fiind de 346 milioane lei.

Popa a precizat că suma pe care AVAS mai trebui să o plătească păgubiţilor fondului este de circa 125 milioane lei, incluzând penalizări, la care se adaugă obligaţii de circa 100 de milioane de lei rezultate în urma unor litigii.

Mircea Ursache, fost şef al AVAS, a anunţat anul trecut că Autoritatea intenţionează contractarea unui credit de 210 milioane lei de la Trezorerie pentru finalizarea plăţilor către păgubiţi, proiect abandonat. Potrivit lui Popa, plăţile vor fi realizate în funcţie de fondurile obţinute din vânzarea de active.

OMV Petrom a acordat ultima oară dividende în 2008 din profitul înregistrat în anul 2007. Atunci, compania a distribuit acţionarilor suma de 1,081 miliarde lei, reprezentând 60,84% din profitul net din 2007, de 1,778 miliarde lei. Valoarea dividendelor, de câte 0,0191 lei/acţiune, a fost cea mai mare de la listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti.

Anul trecut, AGA Petrom a decis să nu acorde dividende, fondurile rămânând la dispoziţia companiei. Situaţia ar urma să se repete şi în acest an, în condiţiile în care conducerea OMV Petrom a propus acţionarilor să nu distribuie pentru al doilea an consecutiv dividende.

SURSA: Mediafax