Péter Szijjártó a avut o convorbire cu Karoline Edtstadler, ministrul federal austriac pentru UE şi Constituţie, după care, la conferinţa de presă comună, a subliniat: Guvernul austriac actual se bucură de stima celui ungar şi, cu toate că există aspecte în care au poziţii diferite, relaţiile bilaterale nu permit ca acestea să blocheze cooperarea între cele două ţări.

Szijjártó a precizat: consensul între ţări există în domenii esenţiale, cum ar fi: lărgirea UE în direcţia Balcanilor de Vest şi respingerea cotei obligatorii privind primirea migranţilor ilegali. Despre noul pact privind migraţia şi azilul al Comisiei Europene (CE), ministrul ungar a spus: Ungaria apreciază extrem de negativ propunerea CE pentru că se pare că Bruxelles nu a învăţat din greşelile anilor trecuţi şi nu a renunţat la politica sa favorabilă imigrării.

Acest pachet reprezintă o încercare sortită eşecului, care are ca scop găsirea unei noi denumiri pentru ceva ce este în realitate cota – a spus ministrul. Propunerea vizează distribuirea migranţilor, propunere pe care Ungaria nu o susţine.

Dacă am avea acum noi valuri de imigranţi ilegali, acestea ar constitui deja un risc sanitar serios, de aceea Ungaria îşi menţine poziţia: migraţia nu trebuie gestionată, ci oprită. Noul pachet însă a rămas în continuare la stadiul gestionării – a arătat Szijjártó.

Ungaria va ataca pachetul de mobilitate al UE

Domnia sa a reamintit că, alături de alte ţări din Europa Centrală, Ungaria va ataca şi ea pachetul de mobilitate al UE la Tribunalul European, deoarece pachetul cuprinde măsuri birocratice care vor dezavantaja firmele de transport din Europa Centrală.

Ministrul a menţionat totodată că Austria este al doilea cel mai important partener comercial al Ungariei, se află pe locul al treilea printre cei mai mari investitori străini în Ungaria, iar cele 2.500 de firme care activează în Ungaria oferă locuri de muncă pentru aproximativ 70.000 de persoane.

Răspunzând la o întrebare, Péter Szijjártó a declarat: în cadrul luptei de apărare împotriva epidemiei de coronavirus, guvernul nu va ezita să ia măsuri capabile să protejeze viaţa şi sănătatea maghiarilor, precum şi funcţionarea economiei.

Dacă circumstanţele ne vor permite să relaxăm constrângerile, o vom face, dacă vom fi nevoiţi să le înăsprim, o vom face şi pe aceasta – a spus Szijjártó. Ministrul a evocat de asemenea că nu se poate accepta primirea imigranţilor ilegali ca formă unică a solidarităţii.

Ungaria nu este dispusă să accepte primirea imigranţilor ilegali ca formă unică a solidarităţii

Ungaria nu este dispusă să accepte acest lucru, chiar dacă în urma deciziei sale va trebui să înfrunte multe atacuri pe plan politic. Apărarea graniţelor este de asemenea o formă a solidarităţii, prin ea am împiedicat deplasarea maselor de migranţi să ajungă în alte ţări europene – a reamintit Szijjártó. Karoline Edtstadler a evidenţiat: Ungaria este o parteneră de nădejde a Austriei, o ţară prietenă, cooperarea celor două state este foarte importantă şi ar trebui să rămână neschimbată şi în viitor.

Cu privire la pachetul migraţiei al CE, Szijjártó a precizat că, în mod evident, distribuirea obligatorie nu este adecvată pentru gestionarea imigrării ilegale; această direcţie a dat greş. Solidaritatea este importantă, aceasta însă are şi alte forme în afara primirii imigranţilor ilegali – a opinat ministrul austriac.

Edtstadler a accentuat importanţa statului de drept, spunând că acesta reprezintă o valoare fundamentală pentru ţara sa, o chestiune care nu lasă loc compromisului.