Austria pune pe jar toată Europa! Alexander Schallenberg, întâlnire cu şeful diplomaţiei din Rusia

Austria pune pe jar toată Europa! Joi, pe data de 30 noiembrie, ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, s-a întâlnit cu omologul său din Rusia, Serghei Lavrov, în marja reuniunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de la Skopje.

Anunțul a fost făcut de către purtătoarea de cuvânt a şefului diplomaţiei de la Viena, relatează Reuters.

Potrivit acesteia, „la cererea OSCE şi în consultare cu preşedinţia (OSCE), ministrul de externe Schallenberg a discutat cu ministrul rus de Externe, în marja reuniunii ministeriale, despre pachetul de numiri restante în funcţiile de conducere ale OSCE”.

Alexander Schallenberg
Alexander Schallenberg (SURSA FOTO: Wikipedia)

Principalul punct nerezolvat de pe agenda întâlnirii este problema prelungirii mandatului a patru înalţi oficiali OSCE în aceste posturi, inclusiv a secretarului general Helga Schmid.

Purtătoarea de cuvânt a adăugat că, în calitate de ţară gazdă a OSCE, Austria are „o responsabilitate deosebită”. Acesta este și motivul pentru care Schallenberg a acceptat cererea OSCE.

„Pot să confirm că există multe solicitări pentru întâlniri bilaterale”, a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Ucraina, Letonia și Estonia au boicotat reuniunea OSCE

Marți, Ucraina, Letonia, Estonia şi Lituania au anunțat că miniștrii lor de Externe vor boicota reuniunea din cauza participării lui Lavrov.

Joi însă, Rusia a acuzat Bulgaria de răutate şi prostie. Motivul a fost că a refuzat să permită avionului lui Lavrov să zboare prin spațiul său aerian. Maria Zaharova a spus că motivul invocat de Ministerul bulgar de Externe a fost prezența ei în avion. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe se află sub sancțiunile Uniunii Europene.

Pentru a-l duce pe Serghei Lavrov la reuniunea OSCE de la Skopje, avionul a trebuit să facă o rută mai lungă.

Tensiuni între Rusia și Bulgaria

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a catalogat poziția Bulgariei drept „absurdă şi stupidă”. La rândul său, Maria Zaharova a sugerat că Rusia ar putea aplica interdicţii de survol similare pentru „mii de funcţionari NATO”. Moscova a acuzat astfel Bulgaria că a creat „un precedent periculos”.

Potrivit unui oficial guvernamental grec, exceptarea de la restricţiile impuse se aplică în cazul în care călătoria este justificată prin participarea la reuniunile OSCE în care se discută despre Ucraina. Acesta a adăugat că Atena a luat toate măsurile necesare înainte de a permite survolul.