AUR îi cere preşedintelui Klaus Iohannis „să convoace de urgenţă” Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Liderii formațiunii politice susțin că este necesară adoptarea de măsuri ferme împotriva traficului transfrontalier ilegal de mărfuri şi persoane.

„Din informaţiile pe care le avem de la membrii şi simpatizanţii noştri din judeţe ca Maramureş, Suceava sau Botoşani, grupurile de contrabandişti de la graniţa de nord a României au devenit centre de putere în zonă. Sunt aleşi primari cu sprijinul lor. Nimeni nu îndrăzneşte pe plan local, nici Poliţia, nici ANAF, nici autorităţile locale să deranjeze aceste reţele infracţionale. Este un fapt de o gravitate deosebită, căci înseamnă că structuri ale statului român sunt complice la activităţi infracţionale. Dacă de la premierul Cîţu, care conduce sub influenţa băuturilor alcoolice, nu ne putem aştepta să deranjeze alţi infractori, preşedintele ţării are datoria să intervină”, a dedclarat senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, într-un comunicat de presă.

Cei de la AUR au avertizat că „incidentul prin care un avion neidentificat, presupus a fi controlat de grupurile de traficanţi care operează în zona graniţei de nord, a pătruns nestingherit în spaţiul aerian al României nu este unul izolat”.

AUR atrage atenția asupra pericolului reprezentat de infractori

„Traficul transfrontalier ilegal, în special de ţigări, dar şi de alte mărfuri de contrabandă şi chiar de persoane, a luat o amploare deosebită de-a lungul graniţei de nord şi est. Rutele terestre nu mai fac faţă, fapt pentru care infractorii operează tot mai mult şi pe calea aerului. În acest context, este afectată credibilitatea României ca stat membru al Uniunii Europene şi al NATO”, se mai afirmă în comunicat.

Avionul contra­bandiștilor ce ar fi intrat ilegal în România a fost depistat de grănicerii ucraineni la întoarcerea în statul vecin sâmbătă dimineață, pe 7 august. Avionul AN-2 a fost interceptat de un MiG-29 al Brigăzii de aviație tactică „Oleksandr Pokryshkin” Sevastopol și forțat să aterizeze la ora 7.30 pe unul dintre aerodromurile din districtul Kosiv (Cosău). În cursul nopții de vineri, 6 august, spre sâmbătă, 7 august, a avut loc un eveniment catalogat de Asociația „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” a fi „extrem de grav” pe raza județului Suceava: un avion neidentificat a pătruns pe teritoriul României, venind din Ucraina, și a aterizat într-un loc necunoscut pe teritoriul județului Suceava. Forțele aeriene ucrainene au ridicat un avion de luptă MiG-29 pentru a forța aterizarea unei aeronave An-2 a contrabandiștilor care duceau țigări în România, scrie Obiectiv de Suceava.