Conform comunicatului, acţiunea a avut ca scop:

– verificarea modului în care  angajatorii înțeleg  să respecte măsurile impuse de  dispozițiile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cât și asigurarea unui mediu sigur pentru sănătatea lucrătorilor,

– verificarea măsurilor de prevenire şi limitare împotriva răspândirii infecţiei cu SARS –CoV-2 (COVID 19), în contextul sitaţiei epidemiologice generate de virusul SARS –CoV-2,

– identificarea și combaterea muncii nedeclarate,

– verificarea modului de respectare a dispozitiilor legale în domeniul securității și sănătații în muncă  și în domeniul relațiilor de muncă în contextul legislației specifice stării de alertă.

S-a aplicat o sancțiune maximă de 200.000 de lei

„În urma controlului ITM București, într-o singură zi, pe data de 13.11.2020, la un singur angajator care presta activități de curierat, au fost identificate 51 de persoane care desfășurau activitate fără forme legale de muncă, pentru care s-a aplicat o sancțiune maximă de 200.000 de lei.

Facem precizarea că, numai în ultimele 5 zile, pe raza municipiului București au fost verificați peste 350 de angajatori.

Atragem în continuare atenţia angajatorilor să respecte măsurile de prevenire şi control al infecţiilor aplicabile pe durata stării de alertă:

– obligativitatea purtării măştii, astfel încât nasul şi gura să fie acoperite;

– asigurarea triajului epidemiologic constând în controlul temperaturii personalului propriu şi vizitatorilor, la punctele de control acces în incinte;

– dezinfectarea obligatorie a mâinilor înaintea intrării în spaţiile de lucru;

Măsurile menţionate nu sunt limitative, ele se completează cu toate prevederile legale aplicabile în scopul prevenirii împotriva răspândirii infecţiei cu SARS –CoV-2.

Deasemenea, pentru evitarea aglomeraţiei spaţiilor de desfăşurae a acţiunilor, angajatorii au obligaţia decalării programului de lucru aşa cum prevede Legea 55/2020 precum şi Hotărârile Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, corelate cu legislaţia aplicabilă din domeniul muncii (Codul muncii şi legislaţia aplicabilă).

Acțiunea desfășurată s-a realizat cu respectarea tuturor măsurilor stabilite și dispuse prin acte normative privind protecția împotriva SARS-COV-2”, este transmis în comunicat.