Au bătut palma pe comoara României! Compania de stat Romgaz vrea să extragă gazele din Marea Neagră în colaborare cu OMV Petrom.

Romgaz se pregătește să preia participația Exxon în proiectul gazelor de mare adâncime din Marea Neagră .

Au bătut palma pe comoara României! Romgaz a făcut deja primul pas

Companiile OMV Petrom și Romgaz au ajuns la o înțelegere informală privind operarea proiectului de extracție a gazelor din Marea Neagră de către Petrom, în contextul în care Romgaz vrea să ia locul companiei americane ExxonMobil în proiect, au precizat surse guvernamentale, potrivit economedia.ro.

Romgaz a depus marți, 30 martie, o ofertă angajantă de a prelua subsidiara românească a ExxonMobil, companie care deține o participație de 50% din proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor naturale de la Marea Neagră, potrivit unui anunț al companiei publicat pe Bursă.

Valoarea ofertei nu a fost făcută publică și nici nu e clar până la acest moment dacă ExxonMobil a mai primit și alte oferte, arată sursa citată.

Poziția de operator al proiectului este una esențială, iar Romgaz ar fi vrut să preia operarea, dar în cele din urmă cele două companii ar fi ajuns la concluzia că OMV Petrom are mai multă experiență.

Operarea unui proiect de producție offshore este extrem de complicată în comparație cu proiectele onshore, din cauza condițiilor speciale.

OMV Petrom este implicată și în Georgia și Bulgaria

Romgaz nu are nici o experință în acest sens, în timp ce OMV Petrom este implicată în astfel de proiecte în Bulgaria și, recent, Georgia, fără să aibă însă o experiență propriu-zisă.

Compania care operează proiectul conduce de facto operațiunile: pregătirea campaniei de foraj, logistică, eventuale intervenții.

„Având în vedere scrisoarea adresată de către ExxonMobil Upstream Business Development în data de 15 februarie 2021 care prevede ca data finală până la care cumpărătorii interesaţi sunt invitaţi să depună ofertele angajante este 31 martie 2021, Consiliul de Administraţie al S.N.G.N. Romgaz SA a avizat în data de 30 martie 2021 oferta angajantă de cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.

Restul participaţiei de 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă este deţinut de OMV Petrom S.A.”, se arată scrisoarea trimisă miercuri de Romgaz către BVB.

Conform sursei, oferta angajantă de cumpărare a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited a fost transmisă către ExxonMobil Upstream Business Development în data de 30 martie 2021.

Sursă foto: Pixabay