Legatura din USR din AUR. Restricțiile continuă să fie criticate. Ce a putut spune un consilier

Jurnalistul a pus egal între USR și AUR după ce consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu a venit cu un studiu care arată că măsura închiderii magazinelor mai devreme nu are un efect asupra ratei ridicate de infectare.

“Când USR=AUR ca mentalitate şi modalitate de acţiune, în stradă şi oriunde. Daca ai organizat proteste pentru a specula politic o tragedie, modelul se multiplica “, a scris Radu Tudor pe Facebook.

De la ce a început totul

Reacția lui vine în contextul în care Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătății, a postat pe pagina personală de Facebook un studiu care arată că reducerea orelor de funcționare a magazinelor duce, de fapt, la o aglomerație care ar reprezenta un risc mai mare de infectare.

„Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervențiile non-farmaceutice (NPIs) care funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19. Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcționare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare”, a scris Voinea, luni, pe Facebook.

Ce măsuri sunt eficiente în lupta cu pandemia

Ulterior, consilierului lui Vlad Voiculescu a citat un studiu postat în  Nature Human Behaviour care preciza că modalitățile cele mai eficiente în lupta cu virusul sunt interzicerea întâlnirilor în grupuri mici și închiderea instituțiilor educaționale.

„Un studiu din Nature Human Behaviour afirmă că eficacitatea cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici (small gathering cancellation) și închiderea instituțiilor educaționale (closure of educational institutions)”, a transmis Ștefan Voinea.

Amintim că Guvernul a adoptat noi măsuri restrictive pentru zonele unde rata de infectare este crescută. Noile restricții presupun închiderea magazinelor la ora 18:00, interzicerea circulației după ora 20:00 și închiderea sălilor de fitness.