Această cerere vine pentru a pedepsi China pentru nerespectarea drepturilor omului, informează AFP.

“Nu trebuie să aibă loc acolo”, a declarat fostul secretar de stat din administraţia Trump într-un interviu la o emisiune radio găzduită de jurnalistul conservator Hugh Hewitt.

“Nu putem permite sportivilor noştri să meargă la Beijing şi să recompenseze Partidul Comunist Chinez în timp ce acesta se angajează în acţiuni negative în lumea întreagă”, a adăugat Pompeo.

“Jocurile Olimpice sunt o expresie a libertăţii şi a talentului atletic. Organizarea lor la Beijing este total nepotrivită”, a insistat fostul şef al diplomaţiei americane.

Mike Pompeo s-a sucit la 90 de grade

Oficialul a luat această decizie, deși,  în perioada în care s-a aflat la conducerea Departamentului de Stat, nu a susținut boicotarea Jocurilor Olimpice din 2022.

Mike susține că a “lucrat la acest subiect în ultimele luni” pentru a “găsi cea mai bună abordare” care să “pedepsească maxim Partidul Comunist Chinez”.

Republicanii îi cer lui Biden să boicoteze Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, în condițiile în care chinezii nu ar respecta drepturilor omului, în special în privinţa modului în care este tratată minoritatea uigurilor musulmani.

Jocurile Olimpice de iarnă ar trebui să se deschidă pe 4 februarie 2022.

China are probleme mari

Organizaţiile pentru drepturile omului acuză China că a internat forţat în lagăre de muncă din regiunea autonomă Xinjiang până la un milion de uiguri.

Autorotățile chineze neagă aceste acuzaţii şi cifrele avansate, susţinând că uigurii musulmani sunt duşi în centre de formare profesională destinate să îi ajute să îşi găsească un loc de muncă pentru a-i ţine departe de tentaţia extremismului religios.