Partea de Este a Ierusalimului se află sub asediu. Palestinienii acuză ofensiva Israelului, pe când Tel Avivul susține că grupurile teroriste sunt cele care lansează rachete și atacă orașele evreiești.

De câteva zile, este un adevărat haos în orașe. Numărul morților și răniților crește de la o zi la alta, iar violențele nu par să se mai oprească. În acest context, Cvartetul pentru Orientul Mijlociu s-a reunit de urgență și a condamnat, într-o scrisoare comună, violențele din regiune.

Mai exact, cei patru membri ai Cvartetului, ONU, UE, SUA şi Rusia, şi-au exprimat „profunda îngrijorare cu privire la violenţele şi ciocnirile zilnice din Ierusalimul de Est, în special noaptea trecută, între palestinieni şi forţele de securitate israeliene de la Haram al-Sharif / Muntele Templului”.

Totodată, în scrisoarea menționată, membri mai susțin că declarațiile făcute de anumite grupări politice generează un adevărat semnal de alarmă.

„Suntem alarmaţi de declaraţiile provocatoare făcute de unele grupuri politice, de lansarea de rachete şi baloane incendiare dinspre Gaza spre Israel, precum şi de atacurile asupra fermelor palestiniene din Cisiordania”, menționează sursa citată.

Mai exact, cvartetul ONU-UE-SUA-Rusia se arată extrem de îngrijorat de modul în care ar putea să fie evacuate toate persoanele care se află în zonele de conflict și fac totodată un apel la autoritățile din Israel să evite măsurile care ar putea agarava situația.

„Se constată cu serioasă îngrijorare posibila evacuare a familiilor palestiniene din casele în care au trăit de generaţii şi îşi exprimă opoziţia faţă de acţiuni unilaterale, care nu fac decât să determine o escaladare într-un mediu deja tensionat. Facem apel la autorităţilor israeliene să dea dovadă de reţinere şi să evite măsuri care ar putea escalada situaţia în această perioadă a zilelor sfinte musulmane”, menționează sursa citată.

De menționat este faptul că, doar în cazul ciocnirilor de sâmbătă, 8 mai, au fost înregistate peste 200 de persoane rănite din mai multe caritiere din Ierusalimul de Vest, aceasta fiind una dintre cele mai importante violențe din ultimii ani din acest oraș.

În ceea ce privește pagubele provocate, Pe Esplanada Moscheilor, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, s-au dat lupte grele. Moscheea lui Omar a fost luată cu asalt de trupele israeliene chiar în timp ce sute de palestinieni se aflau în interior.

Totodată, un purtător de cuvânt al Semilunii Roşii Palestiniene a menționat că în seara de sâmbătă s-au dat lupte în cartierele Sheikh Jarrah, Poarta Damascului şi Bab al-Zahra.

Tensiunile din Ierusalim crează haos

Amintim faptul că de câteva săptămâni, tensiunile din Ierusalim au început s ăcrească. Recep Tayyip Erdogan, președintele Turc a făcut și el o serie de declarțaii în acest sens.

Mai exact, liderul turc a criticat Israelul, numindu-l „stat terorist crud”. În ceea ce privește violenețele de pe Esplanada Moscheilor, Recep Tayyip Erdogan consideră că atacul asupra palestinienilor este unul îndreptat împotriva „tuturor musulmanilor” din lume!

„Israelul, stat terorist crud, îi atacă brutal şi fără etică pe musulmanii din Ierusalim care au doar preocuparea de a-şi proteja locuinţele şi ţara lor milenară, precum şi valorile lor sacre. Acesta este un atac la adresa tuturor musulmanilor. Protejarea onoarei Ierusalimului este o datorie pentru fiecare musulman” , declara Recep Tayyip Erdogan.

În acest context, președintele turc a cerut mobiliare rapidă din partea tuturor țărilor musulmane, ”dar în primul rând ţărilor musulmane, să acţioneze împotriva atacurilor Israelului asupra palestinienilor”.

Totodată, Erdogan a mai solicitat Consiliului de Securitate ONU „să oprească de îndată această persecuţie”.