Probleme imense în România din cauza coronavirusului. Avem parte de mii de infectări zilnice, iar o descreștere a acestora pare imposibilă în acest moment. Șeful DSU, Raed Arafat, vine cu noi vești proaste.

Ne bagă din nou în case?

Arafat, a declarat că, în cazul în care numărul îmbolnăvirilor de coronavirus va continua să crească, măsurile de restricție intrate în vigoare cu o zi în urmă vor continua. Mai mult, se vor impune și altele suplimentare, astfel încât numărul de cazuri să înceapă să scadă.

“Eu nu cred că o să ajungem la un platou până nu vedem impactul noilor măsuri pe care le avem, dacă sunt aplicate corect de noi toţi. Evaluarea reală asupra impactului acestor măsuri are nevoie de 30 de zile, de două cicluri de 14 zile, este părerea epidemiologilor. Dacă nu ajungem să avem un impact serios al acestor măsuri urmează o reevaluare.

Asta scrie şi în hotărârea de Guvern. Dacă la reevaluare se va considera că sunt necesare şi alte măsuri, o să vedem la momentul respectiv. Dacă nu scade suficient într-o lună înseamnă că măsurile nu sunt suficiente şi există risc de creştere mai departe. Şi atunci se impun şi alte măsuri. Se pot lua şi alte măsuri suplimentare în zonele care sunt afectate mai grav”, a declarat Raed Arafat, conform B1TV.

Seful Departamentului pentru Situații de Urgență este de părere că nimeni nu ar trebui să se mai îndoiască de existența virusului. Numărul de cazuri zilnice și cel al deceselor sperie pe toată lumea. “Dacă acum câteva luni aveau suspiciuni unii şi aveau întrebări dacă virusul ăsta există, nu ar trebui să mai aibă aceste suspiciuni, văzând ce se întâmplă în România şi în jurul nostru şi câte persoane decedează în fiecare zi”, a declarat Raed Arafat, la B1 TV.

Mai mult decât atât, Raed Arafat face apel la cetățeni să respecte măsurile, pentru singura metodă de a opri răspândirea virusului. “Nu putem spune că populaţia în general, poate că o parte a căzut pradă campaniilor de diminuare a rolului măştii.

Eu am convingerea că o mare parte a populaţiei a înţeles deja de mult timp şi respectă regulile, dar trebuie să le respectăm cu toţii pentru că partea mai mică răspândeşte boala la cei care respectă măsurile”, susține Raed Arafat.

Sursa foto INQUAM / Alex Nicodim