Asociațiile de elevi critică noile măsuri privind transportul navetiștilor: Prețurile nu vor corespunde

Reprezentanții asociațiilor de elevi din Constanța, Bacău, Maramureș, Mureș, Vâlcea, Ilfov și București nu sunt de acord cu noile măsuri comunicate de Ministerul Educației. Aceștia cer ca Ordonanța de Urgență pe această temă să nu fie adoptată de către Guvern.

Reprezentanții mai spun că, miercuri, Ministerul Educației a trimis un comunicat de presă prin care anunță că Ordonanța de Urgență care reglementează decontul navetei va fi votată în următoarea ședință de Guvern.

„Reprezentanții elevilor au criticat profund încă de la publicarea primului proiect similar de OUG măsura, și consideră că Ministerul Educatiei dă dovadă de ignoranță și de dezinteres”, arată elevii într-un comunicat de presă.

Motivul nemulțumirii elevilor

Legea 226 din 2020 prevede gratuitate la transportul județean pentru navetiști. Aceasta mai prevede că operatorului  de transport îi vor fi decontate sumele de către Consiliul Județean. Din păcate, elevii plătesc în continuare preț întreg pentru abonament deoarece nu au fost prevăzuți bani din bugetul de stat.

„La momentul actual, Legea nr. 226/2020 prevede gratuitatea la transportul județean. Astfel, elevii se duc și primesc abonamentul gratuit de la operatorii de transport, pe baza carnetului de elev, urmând ca operatorului să îi fie decontate anumite cheltuieli de către Consiliul Județean, în baza contractului de serviciu public. În ciuda faptului că a trecut peste un an de la promulgarea Legii nr. 226/2020, elevii încă sunt nevoiți să își achiziționeze abonamentele la preț întreg, fiind victime ale dezinteresului autorităților locale și centrale. În acest moment, legea nu se aplică deoarece încă de la elaborarea bugetului de stat, nu a fost prevăzut nici măcar 1 leu pentru transportul elevilor, iar Ministerul Educației încearcă în aceste momente să lase impresia că problema s-ar rezolva după adoptarea ordonanței”, mai scrie în comunicat.

Prevederile OUG sunt criticate de elevi

„Proiectul de Ordonanță prevede trecerea transportului județean în procedură de decont, fiind astfel eliminată gratuitatea, elevii navetiști fiind nevoiți, în teorie, să își achiziționeze abonamentele la preț întreg din sume proprii, urmând să le fie decontat parțial prețul de către unitatea de învățământ. Mai mult, trecerea la o procedură de decont a fost introdusă la pachet cu tarife maximale impuse operatorilor de transport. Legislația europeană în vigoare prevede obligația de a încheia contracte de servicii publice pentru a stabili restricții operatorilor privați, tarifele maximale fiind în contradicție cu acestea. Naveta elevilor va ajunge astfel să fie decontată parțial sau deloc, deoarece prețurile prevăzute de tarifele maximale nu vor corespunde cu cele reale ale abonamentelor”, este concluzia elevilor.

Sursa foto: Capital