Autorităţile vor să lanseze asigurarea obligatorie a locuinţelor anul viitor. Companiile care ar putea să participle la proiect abia acum încep însă să îl analizeze, spun că este încă plin de neclarităţi şi cred că termenul ar putea fi amånat.

Legea care introduce obligativitatea asigurării locuinţelor a obţinut votul parlamentarilor săptămåna trecută. Poliţele obligatorii vor trebui cumpărate de proprietarii de locuinţe care nu au asigurări facultative începånd cu 1 iulie 2009, potrivit lui Mircea Radu Popescu, consilier în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), instituţia care a iniţiat acest act normativ.

Poliţele vor avea preţuri modice şi acoperiri pe măsură. Pentru apartamente, case, vile, indiferent de valoarea lor, asigurările vor costa 20 de euro, oferind o acoperire în valoare de 20.000 de euro. Poliţele pentru locuinţele din chirpici, teoretic neasigurabile, urmează să coste doar 10 euro, iar despăgubirea maximă va fi de 10.000 de euro. Despăgubirile urmează să fie plătite numai pentru pagubele produse de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren. Cei care au deja o asigurare facultativă a locuinţei nu mai trebuie să cumpere şi poliţa obligatorie.

Poliţele obligatorii urmează să fie emise de o companie – Poolul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), pe care ar trebui să o înfiinţeze societăţile de asigurare de pe piaţă. Potrivit prevederilor legii, cel puţin şapte asigurători trebuie să intre în joc, participaţiile acestora fiind limitate la maximum 15% din viitoarea companie.

Intră asigurătorii în joc?

Cåţiva dau răspunsuri afirmative, alţii sunt rezervaţi în declaraţii. Şeful Allianz-Ţiriac, Cristian Constantinescu, care a criticat vehement în trecut proiectul autorităţilor, afirmă că este prematur să răspundă tranşant dacă societatea pe care o conduce va intra în acţionariatul PAID. „În momentul actual, sunt mult prea multe necunoscute în ecuaţia funcţionării acestei legi şi, de aceea, niciun asigurător serios nu poate evalua în cunoştinţă de cauză oportunitatea de a deveni acţionar al viitoarei PAID. Discutăm, în fond, despre imobilizarea unor resurse financiare aparţinånd societăţilor de asigurare(…) într-un moment în care traversăm una dintre cele mai profunde crize de lichiditate înregistrate la nivel mondial“, afirmă Constantinescu. La capitolul „necunoscute“, el enumeră capitalul necesar pentru ca poolul să funcţioneze, modul de distribuţie a poliţelor, de constatare şi lichidare a daunelor, nivelul comisioanelor, informaţiile referitoare la reasigurare. 

În plus, şeful Allianz consideră că prevederile legii ar putea fi aplicate cel mai devreme în 2010. „Un termen încă optimist, dacă ne gåndim la criza financiară care se răspåndeşte cu repeziciune pe întregul glob.(…) Fie şi numai privită din perspectiva nevoii de cedare în reasigurare a riscurilor asumate şi de atragere a unor împrumuturi din fonduri publice pentru finanţarea primelor de reasigurare, discutăm de resurse financiare importante, într-o perioadă în care banii s-au «scumpit» semnificativ“, spune şeful Allianz. Primele iniţiale de reasigurare urmează să fie acoperite de Ministerul Finanţelor în urma contractării unor împrumuturi.

Oficialii altor asigurători afirmă că sunt deja interesaţi să intre în acţionaritul companiei care va emite poliţele obligatorii. „Vrem să participăm la PAID“, afirmă directorul general al Astra-Uniqa, Radu Mustăţea, care crede că există şanse ca termenul de 1 iulie 2009 să fie respectat. Interesată să participe la proiectul autorităţilor este şi firma Unita. Şeful  acesteia, Iulian Dumitru, afirmă că, în principiu, compania pe care o conduce va participa la PAID. Pentru alte companii decizia rămåne incertă: „e o decizie a grupului din care fac parte“, spune şeful BCR Asigurări, Mihail Tecău, care precizează că urmează să fie făcute analize pe această temă. BCR Asigurări a intrat în grupul companiilor autohtone controlate de Vienna Insurance Group.

129-20427-35_cristianconstantinba84.jpg«Dacă această lege va ajunge să fie aplicabilă, acest lucru se va întåmpla cel mai devreme în 2010. Un termen încă optimist, dacă ne gåndim la criza financiară care se răspåndeşte cu repeziciune pe întregul glob.»
Cristian Constantinescu, director general Allianz-Ţiriac

300 mil. euro este suma care ar putea fi plătită de stat companiei PAID pentru ca aceasta să se reasigure pe plan internaţional

Hibele proiectului

Primele discuţii referitoare la introducerea obligativităţii asigurării locuinţelor au apărut în urmă cu cinci ani, în timp ce prima formă a proiectului de act normativ a fost supusă dezbaterii publice în urmă cu aproximativ trei ani. Termenele pentru impunerea acestei asigurări au fost amånate succesiv, în condiţiile în care pe piaţă nu existau prea mulţi asigurători dispuşi să intre în joc. De-a lungul timpului, unele dintre prevederile care ar fi împiedicat aplicarea actului normativ au fost totuşi eliminate.

Cu toate acestea, criticii afirmă că introducerea acestei obligativităţi este neconstituţională. Argumentul: celelalte asigurări obligatorii (poliţele RCA, de malpraxis) urmează să compeseze pagubele provocate unor terţi şi care, eventual, nu ar putea fi plătite de cel care le provoacă, în timp ce asigurarea locuinţelor îl protejează forţat doar pe asigurat.