Asasinarea lui Shinzo Abe a provocat dubii legate de asigurarea protecției acestuia

La televiziune și pe rețelele de socializare, au apărut numeroase imagini cu atacatorul, care trece nestingherit printre gardieni până să ajungă să-și îndrepte arma artizanală în direcția lui Abe. Prima împușcătură a părut să îl uimească pe fostul premier, dar, câteva secunde mai târziu, a fost trasă și cea de-a doua împușcătură, iar Abe s-a prăbușit pe caldarâm. În acel moment, un grup de oameni ce păreau să facă parte din echipa sa de securitate l-au trântit pe atacator la pământ.

Imaginile clare i-au făcut pe mulți să se întrebe cum de s-a putut apropia atât de mult atacatorul de locul unde Abe își rostea discursul și cum, după prima împușcătură, el a mai putut să tragă și al doilea foc înainte ca gardienii să intervină.

Toshio Tamogami, șeful de Stat Major al Forțelor Aeriene Japoneze, părea să pună o întrebare la care întreaga țară să gândea.

„Cum de poliția, paza și ceilalți oameni de echipa de securitate nu l-au observat pe criminalul care venea din spate cu arma în mână?”, a scris el pe Twitter.

Potrivit unor relatări ale agenției de presă Jiji, Polița Națională a declarat că nu au existat probleme în privința securității lui Abbe și că la locul incidentului se afla un ofițer înarmat, din partea Poliției de Securitate a Japoniei. Acest departament este o divizie a Departamentului Poliției Metropolitane din Tokyo, iar rolul său este similar cu cel al Serviciilor Secrete din Statele Unite. Un purtător de cuvânt al departamentului nu a putut fi contactat pentru a face o declarație.

Potrivit agenției Jiji, departamentul a precizat că singurul polițist de față l-a văzut pe atacator, dar nu a putut să-l oprească. Poliția locală din Nara a precizat că paza lui Abe era asigurată și de oameni de-ai săi, dar a refuzat să precizeze și numărul polițiștilor mobilizați.

Paul Nadeau, fost secretar personal și consilier al unui parlamentar din Partidul Liberal Democrat (partidul lui Shinzo Abe, n. red.) între anii 2015 – 2018, a declarat că, în trecut, s-a aflat și el în locurile pe unde Abe și-a ținut o serie de discursuri și că gardienii securității nu erau foarte numeroși, deși, la vremea aceea, el era premier. El a subliniat că Abe era păzit de 6 până la 12 polițiști, iar nivelul securității nu se apropia nici pe departe de cel al unui președinte american.

Nadeau, care acum este profesor colaborator la Universitatea Temple din Japonia, a spus că a participat la o serie de reuniuni unde Abe era în asistență alături de alte câteva sute de politicieni, consilieri și alți fruntași ai partidului și nu a fost niciodată controlat în prelabil, nu a fost scanat și nu a fost controlat cu vreun detector de metale.

Apropierea candidaților de alegători era menită să creeze o anume intimitate și sentimentul că un politician poate fi contactat. Rareori se ținea cont de securitate.

„Nu mi-a trecut niciodată prin cap că ar fi nevoie de mai multă securitate”, a spus el.

O crimă șocantă cu multe întrebări rămase fără răspuns

În timp ce fostul premier japonez, Shinzo Abe, se adresa unor susținători din orașul Nara, un bărbat a venit pe la spate, având în mână o armă artizanală. El a tras de două ori asupra lui Abe.

O serie de bărbați la costum, făcând probabil parte din garda care îi asigura securitatea, au intervenit rapid, urmărindu-l pe suspect și trântindu-l la pământ. Bărbatul, Tetsuya Yamagami, în vârstă de 41 de ani, a fost arestat pe loc.

Deși motivele care l-au determinat să facă asta rămân neclare, potrivit unor surse ale poliției, el a mărturisit că intenționase să îl omoare pe Abe. El credea că fostul premier era în relații cu o grupare cu care Yamagami ar fi avut o reglare de conturi.

El a fost acuzat de asasinat

Survenită vineri, asasinarea lui Abe, una dintre cele mai importante personalități din istoria postbelică a Japoniei, a șocat lumea politică japoneză și pe japonezi îm general, ei fiind neobișnuiți cu asemenea crime violente, mai ales într-o țară cu unul dintre cele mai stricte regimuri din lume în privința armelor de foc.

Într-o conferință de presă ulterioară, oficiali ai poliției din Nara au precizaat că arma confecționată de Yamagami era lungă de aproximativ 40 cm, având o lățime de circa 20 cm. În apartamentul asasinului, aflat în apropiere de teatrul crimei, poliția a mai găsit și alte arme similare.

Autoritățile nu au spus care ar fi pedeapsa preconizată pentru Yamagami. Japonia se numără printre țările dezvoltate unde pedeapsa capitală este încă în vigoare. În ultimii trei ani, șase persoane au fost executate prin spânzurare. Legea prevede pedeapsa cu moartea, dar ea este rareori hotărâtă pentru un singur asasinat, arată The New York Times.

Sâmbătă, o mașină funerară a adus trupul neînsuflețit al lui Abe la locuința acestuia din Tokyo. Potrivit presei locale, soția sa, Akie Abe, a însoțit sicriul pe tot parcursul drumului de la Nara.

Biroul circumscripției electorale a lui  Abe din Yamaguchi a anunțat că, luni, va fi organizată o veghe, iar funeraliile vor avea loc marți, fără să precizeze însă și locul unde vor avea loc ceremoniile.