După vest, acum, și estul Canadei se confruntă cu incendiile de vegetație. Orașul Halifax a declarat duminică noaptea stare de urgență locală, după ce un incendiu de vegetație a provocat evacuări și întreruperi de energie electrică, potrivit Reuters.

„Echipele de intervenție în caz de urgență lucrează non-stop pentru a menține oamenii în siguranță și a reduce amenințările reprezentate de incendii”, a precizat într-un comunicat de presă autoritatea municipală din capitala provinciei Noua Scoția.

Incendiul a provocat o imensă pânză de fum deasupra orașului portuar. Starea de urgență va fi în vigoare timp de șapte zile, dacă nu va fi ridicată sau prelungită, a precizat municipalitatea.

Gigantul canadian de telefonie mobilă Rogers Communications Inc a precizat pe Twitter că unii clienți din comunitățile evacuate din cauza incendiilor ar putea suferi întreruperi ale serviciilor.

19 mii de canadieni evacuați

Luna aceasta, provincia vestică Alberta (Canada) a declarat stare de urgență provincială după ce zeci de mii de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele din cauza unor incendii de vegetație fără precedent.

Sute de mii de hectare au fost mistuite de flăcări, în timp ce peste 19.000 de localnici au fost evacuați în mai puțin de 3 zile. Autoritățile au avertizat că riscul de incendiu a devenit din nou extrem.

Cel puțin 1.500 de pompieri locali și alți 800 de pompieri veniți din alte provincii au fost mobilizați să stingă flăcările.

Printre ei se află și 300 de militari din forțele armate canadiene. „Sunt chiar în fața unui incendiu de vegetație care avansează încet, dar este intens.

În momentul de față vedem aerul care suflă direct în el ca aflux, dar o mică adiere venită de deasupra suflă în direcția opusă și plouă cu bucăți de lemn arse”, a declarat Kyle Brittain, jurnalist independent.

87 de incendii de vegetație

Au fost emise mai multe ordine de evacuare în nordul şi centrul provinciei Alberta, valabile pentru peste 3.000 de persoane.

„Sunt 87 de incendii de vegetație active în zona de protecție a pădurilor din Alberta, iar 24 dintre ele sunt scăpate de sub control. Până acum, anul acesta am intervenit la 451 de incendii de vegetație, care au ars mai mult de 521.000 de hectare”, a afirmat Josee St-Onge, ofițer de informare pentru incendiile din Alberta.

Autoritățile nu pot estima acum dacă situația se va agrava. Schimbările climatice au dus la adevărate dezastre în special în vestul Canadei, în ultimii ani, iar specialiștii spun că fenomenele meteo extreme vor fi și mai intense, și mai frecvente.