Raed Arafat susține că atacul Avocatului Poporului la Curtea Constituțională privind carantina are un efect extrem de grav în lupta cu pandemia.

Concret, acesta a declarat că libertatea individuală vorbește de dreptul la sănătate, un drept pe care oamenii nu au voie să îl neglijeze. Mai mult decât atât, Arafat a mai spus că discuțiile pe această temă sunt absurde.

„Nu sunt enervat. Noi suntem într-o situație atipică. Vorbim de un domeniu extrem de specializat când vorbim de bolile contagioase.

Noi ca medici avertizăm: preveniți, limitați contactele și vine un jurist și îți spune despre libertățile individuale. Ok.

Libertatea individuală, inclusiv Constituția României, vorbește de dreptul la sănătate, de dreptul la mediul sănătos, deci asta înseamnă că eu ca individ sub nicio formă n-am voie să neglijez o boală infecțioasă și să atentez la sănătatea ta și să spun că nu mă interesează și să spun că este dreptul meu.

Noi pe asta ne-am oprit la discuțiile astea și care erau absurde. Oriunde dacă te uiți la legislații vechi care există, cum e Finlanda, Italia, Irlanda și legislații de zeci de ani, toate se uită la acest aspect într-un mod foarte simplu, care este medical.”, a spus Raed Arafat, citat de romaniatv.net.

Arafat îi atenționează pe părinți

„Este un aspect clar. La poarta școlii, trebuie respectate regulile care se respectă și în școală. În școală, copilul este supus unor reguli clare.

Copiii respectă regulile în cea mai mare parte. La poarta școlii, trebuie și părinții, și bunicii să păstreze aceeași regulă, altfel și pentru copil e greu să explici de ce la școală respectă și când iese nu mai respectă, pentru că cel care vine să îl ia nu respectă.

Trebuie regulile să fie regulă generală. Să înțeleagă părinții că au de respectat reguli de distanțare, portul măștii și la poarta școlii”, a transmis Raed Arafat.

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim