"Nimeni nu ar trebui să se gândească că în următoarea jumătate de secol va fi asigurată pacea și prosperitatea. Dacă euro cade, Europa cade", a spus Merkel în fața parlamentarilor germani.
Bundestagul german i-a acordat, ieri, cancelarului Angela Merkel mandat pentru a apăra la summitul UE de la Bruxelles poziţia Berlinului privind întărirea Fondului european de stabilitate financiară FESF.

Cu câteva ore înaintea summitului crucial al liderilor UE, deputaţii germani i-au acordat Angelei Merkel, cu o majoritate covârşitoare – 503 voturi din 596 exprimate -, mandat pentru a negocia întărirea FESF, excluzând însă recurgerea la Banca Centrală Europeană şi majorarea garanţiei aduse de Germania.

Cele două exigenţe sunt conforme poziţiei exprimate de Germania încă de la începutul discuţiilor pe acest subiect.

Patru din cele cinci partide din Bundestag – printre care principalele formaţiuni de opoziţie, social-democraţii şi Verzii – elaboraseră marţi o moţiune comună echivalând cu un ordin de misiune pentru cancelar. Împotriva textului au votat deputaţii formaţiunii de stânga Die Linke şi membri ai altor partide.

Zona euro a fost la ‘înălţimea aşteptărilor’ şi ‘a făcut ce trebuia să facă pentru euro’, punându-se de acord asupra unui plan vast de luptă împotriva crizei datoriei, a apreciat cancelarul german Angela Merkel, la finalul summitului încheiat joi dimineaţă la Bruxelles.

Cred că am putut fi la înălţimea aşteptărilor şi că am făcut ce trebuia să facem’ pentru euro, a declarat ea presei.

Ţările din zona euro au ajuns cu greu joi dimineaţă la un plan anticriză care prevede o puternică reducere a datoriei Greciei şi mobilizarea a 1.000 de miliarde de euro pentru a împiedica contagiunea, dar există încă necunoscute.

‘S-a ajuns la un acord asupra programului global’, a anunţat preşedintele Uniunii Europene (UE), Herman Van Rompuy, la finalul a aproape zece ore de negocieri.