Economistul Qu Qiiang afirmă că societatea se va prăbuși „într-o spirală de moarte a deflației”, iar „întreaga societate se va scufunda și va auto-exploda”, potrivit NewsBitcoin.

Avertisment grav al unui economist

Qu Qiang a fost intervievat pe CGTN despre Bitcoin. CGTN este deținut de mass-media de stat chineză China Central Television (CCTV).

Qu a fost întrebat ce șoc va suferi sistemul financiar actual dacă Bitcoin va ajunge să fie utilizat pe scară largă în China sau în restul lumii. ”Vă pot spune exact ce se va întâmpla … Vom muri cu toții. Aceasta nu este o glumă”, a răspuns el.

Este ceea economistul chinez consideră a fi „cel mai prost scenariu sau „scenariul obligatoriu” care se va întâmpla dacă Bitcoin ar deveni „tipul suprem de monedă” adoptat de toată lumea.

Bitcoin, o monedă de deflaţie

Qu a subliniat apoi că „Bitcoin are un număr foarte strict, limitat, ceea ce înseamnă că este o monedă de deflație”, care nu-și va extinde cantitatea pe măsură ce dezvoltarea umană va crește.

În consecință, spune el, odată cu adoptarea Bitcoinului, societatea noastră va fi aruncată într-o „spirală de moarte a deflației. Așa s-a întâmplat la sfârșitul dinastiei Ming, când nu aveau argint”, a explicat el.

Qu și-a luat doctoratul în economie la Universitatea Renmin din China, unde în prezent este este profesor și consilier.

Deține funcția de supraveghetor extern al Băncii din Beijing și al Băncii Industriale și Comerciale din China (ICBC). Printre numeroasele funcții pe care le ocupă este și aceea de director al Centrului de Cercetare a Politicii Financiare din China.

Comentariile sale au stârnit un val de reacții pe rețelele sociale, majoritatea internauților susținînd că este doar „propagandă de stat, de tot râsul”. De asemenea, unii i-au demontat „teoria argintului”: „Dinastia Ming s-a prăbușit din mai multe motive, dar o spirală deflaționară a argintului nu este una dintre ele”, a scris un internaut.