In zona Centrului Civic din municipiul Iasi, apartamentele din blocuri ce nu au mai mult de 15 ani vechime, reamenajate si utilate modern costa intre 25.000 si 30.000 USD, si aproximativ 20.000 USD cele care nu au fost transformate si imbunatatite de proprietari, conform datelor oferite de agentia ieseana Era. Fata de alte localitati, unde foarte rar nivelul maxim al preturilor apartamentelor atinge 25.000 USD, se poate spune ca orasul Iasi este un oras scump.
Piata imobiliara ieseana este o piata saraca in apartamente de lux pentru ca aici, in afara de blocurile ANL, nu s-au construit apartamente noi dupa 1989, care sa respecte cerintele anilor ‘90. Astfel incat, cine-si doreste o locuinta in zona ultracentrala trebuie sa se multumeasca cu un apartament recompartimentat si reamenajat sau sa cumpere unul dupa vechiul calapod comunist si sa mai cheltuiasca apoi cu spartul peretilor si utilarea lui la standarde moderne.
Apartamentul din imagine este un exemplu in acest sens. Dintr-un apartament de cinci camere al anilor ‘80 a devenit un apartament cu trei camere al anilor 2000. Proprietarul cere cu 15.000 USD peste pretul unui apartament obisnuit din aceeasi zona pentru toate imbunatatirile aduse (recompartimentare, nise din ghips – carton, tavane false, spoturi luminoase, parchet, gresie, ferestre din termopan, instalatii si echipamente moderne in bai si bucatarie, centrala proprie). Marele dezavantaj ar fi ca apartamentul se afla la ultimul etaj, dar acest lucru este pe jumatate iertat, datorita panoramei superbe pe care-o ofera din balcon. Locuinta este placuta, frumos decorata, iar inspiratia proprietarului de a o umple cu plante naturale confera distinctie incaperilor.
Apartamente similare ca marime (aproximativ 90 mp) si ca an de dare in folosinta se gasesc si in zonele semicentrale sau la periferia orasului Iasi. Preturile scad insa progresiv: in zona semicentrala costa intre 15.000 si 20.000 USD, in functie de amplasament si grad de finisare, iar la periferie intre 10.000 si 15.000 USD. Pentru constructiile mai vechi, preturile scad cu circa 10 – 15%.
Cele mai multe tranzactii se fac in sectorul apartamentelor mici, de doua camere sau garsoniere, care nu se afla in zona centrala a orasului. Pentru apartamentele de doua camere, preturile, conform datelor agentiei Era, variaza intre 10.000 si 17.000 USD, pentru amplasamentele bune semicentrale, si scad la 8.000 – 10.000 USD, in ansambluri de blocuri date in folosinta in anii ‘80, in cartiere precum Dacia sau Nicolina. In unele cazuri, preturile la apartamentele de doua camere scad pana la 5.000-6.000 USD si poate chiar mai putin in suburbii, in zone precum Lunca Cetatuii si Tomesti Dancu.
Un potential cumparator trebuie sa fie insa foarte atent la situatia facturilor emise de furnizorii de utilitati. In Iasi sunt debransate de la reteaua de incalzire strazi intregi, in unele cazuri suferind si asociatii bune platnice, din cauza asociatiilor vecine rau platnice. Termoelectrica taie la sange si a lasat neincalzite sute de apartamente, fara prea multe discutii sau verificari amanuntite ale facturilor.    

Preturile apartamentelor in municipiul Iasi (mii USD)
    
        
        Zona

Tip         ultra    semi    peri
apartament    central    central    ferie

4-5 camere    20-30     15-20    10-15

3 camere    15-25    10-15    8-13

2 camere    15-20    12-17    5-8

Calificative apartament Iasi

Dotari si finisaje: HHHHH
Apartamentul are centrala proprie, pardoseala – gresie de import si parchet lacuit. In cele doua spatii de primire, living si dining, arhitectul care a reamenajat locuinta a creat elemente deosebite de design interior din ghips-carton si tavane false cu spoturi. Tamplaria exterioara este din aluminiu cu geamuri termopan, iar cea interioara din stejar. Proprietarul vinde apartamentul mobilat complet, cu tot cu plantele de interior.
Shopping: HHHHH
La trei-patru minute de mers pe jos se afla o piata agroalimentara, iar la cinci minute de mers cu masina se afla un mall, cu supermarket, magazine textile, de incaltaminte, cafenea etc
Amplasament: HHHHH
Se afla in zona ultracentrala, pe bulevardul Independentei, foarte aproape de facultatea de Medicina.
Suprafata HHHH
In total are aproximativ 90 mp si este compartimentat astfel: living de circa 25 mp, dining de circa 20 mp, bucatarie, doua dormitoare de circa 15 mp, doua bai si balcon. Camerele sunt decomandate, dar cu suprafete relativ mici, cu toate eforturile arhitectului care a reamenajat spatiile, transformand un apartament de cinci camere, din anii ‘80, intr-unul modern de trei.
Lumina naturala HHHHH
Apartamentul este orientat spre sud si are ferestre mari, luminoase.
Grad de intretinere a cladirii HHHHH
Blocul face parte dintr-un ansamblu construit in 1985, pe structura de cadre de beton armat si cu pereti din caramida.
Spatiu verde HHH
Cladirea este situata pe bulevard si nu exista spatiu verde in apropiere, ci doar pomi plantati pe marginea trotuarului.
Securitate: HHHH
Blocul are interfon la intrare. Nu are sistem de alarma in interior.
Raport pret-calitate HHHH
Pretul de vanzare este de 35.000 USD. Reprezentantii agentiei imobiliare Era il considera bun, tinand cont de imbunatatirile pe care proprietarii le-au adus apartamentului si care fac din acesta o oferta unica, din punctul de vedere al gradului de finisare. Totusi, tinand cont ca este la ultimul etaj si ca pretul cerut este un maxim de piata, putem spune ca este cam piperat.