Apare o nouă armată în Europa, „armata cetățenilor”

Apare o nouă armată în Europa! Șeful Statului Major al Forțelor Armate din Marea Britanie, generalul britanic Patrick Sanders, a cerut instruirea unei „armate a cetățenilor” pentru a face față unor posibile conflicte militare în viitor. În contextul în care, în februarie 2024, se vor face doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, oficialul britanic a subliniat importanța pregătirii pentru un posibil conflict major. A dat drept exemplu țări europene din Nord și Est, care se pregătesc în fața „amenințării ruse”.

Patrick Sanders a subliniat importanța capacității de a câștiga războaie pe uscat, nu doar în aer sau pe mare, criticând în același timp reducerile de personal în cadrul armatei britanice.

A evidențiat necesitatea unei armate organizate, care să poată crește rapid numărul efectivelor. A insistat asupra faptului că, pe lângă trupele profesioniste, este crucial să se pregătească și o armată formată din simpli cetățeni. El consideră că este esențial să se ia măsuri pregătitoare pentru a mobiliza societatea în caz de necesitate. Aceasta trebuie să fie o acțiune care să implice întreaga națiune, spune el.

„Trebuie să fim capabili să luptăm şi să câştigăm într-un mod credibil războaie pe uscat şi nu doar în aer sau pe mare. Avem nevoie de o armată organizată care să-şi îngroaşe rapid rândurile. Pe e lângă trupele profesioniste, necesitatea de a pregăti şi echipa o armată de cetăţeni care trebuie să urmeze.

Este esenţial şi nu doar de dorit să fie luate măsuri pregătitoare în vederea plasării societăţilor noastre pe picior de război dacă va fi nevoie.  Aceasta este o acţiune care trebuie să mobilizeze întreaga naţiune. Ucraina ilustrează faptul că armatele regulate încep războaiele, dar armatele de cetăţeni le câştigă”, a declarat generalul britanic în cadrul unui discurs susținut la Londra, Anglia, relatează AFP.

Patrick Sanders
Patrick Sanders (SURSA FOTO: www.gov.uk)

Marea Britanie va cheltui 2,5% din PIB pentru armata sa

Marea Britanie și-a asumat deja angajamentul de a crește cheltuielile militare la 2,5% din PIB, depășind pragul de 2% stabilit pentru NATO. Ministrul Apărării din Marea Britanie, Grant Shapps, a avertizat recent că NATO se confruntă cu provocări semnificative din partea Rusiei, Chinei, Iranului și Coreei de Nord.

„Adversarii Alianţei sunt mai conectaţi între ei ca oricând”, a avertizat oficialul american.

Grant Shapps
Grant Shapps (SURSA FOTO: www.gov.uk)