Este lovitura momentului pentru angajații care refuză să se vaccineze. Milioane de români sunt muți de uimire. Aceștia au aflat că s-a decis să-și plătească singuri spitalizarea dacă se îmbolnăvesc de COVID-19, în cazul în care nu vor să se imunizeze împotriva temutului virus.

Măsura a fost luată de PNL și PSD, care a discutat pe marginea certificatului verde. Aceștia au stabilit că angajații care refuză vaccinarea împotriva Covid-19 vor primi teste gratuite o lună și jumătate. După această perioadă își vor plăti singuri testarea dacă în continuare refuză inocularea. Inițial, liberalii ar fi dorit ca angajații găsiți pozitivi la testele antigen, acoperite de stat, să-și plătească singuri tratamentul și spitalizarea, așa cum se întâmplă de pildă, în Singapore.

Anunțul zilei despre certificatul verde: Cum să plătească?

La aflarea acestei vești, Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a explodat. El a arătat că nu este o prevedere legală care să oblige angajații nevaccinați să-și plătească singuri spitalizarea în caz că se îmbolnăvesc de COVID-19.

„Cum să îşi plătească spitalizarea dacă au asigurare? Cei care au făcut un astfel de amendament nu ştiu, trăiesc în altă lume… Românii care lucrează sau care sunt pensionari cam toţi plătesc la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Dacă se îmbolnăvesc şi ajung la spital, îi tratează gratuit. Cum să plătească?”, a declarat Augustin Zegrean, pentru epochtimes-romania.ro.

Zegrean a arătat că, potrivit Constituţiei, statul trebuie să asigure sănătatea publicului.

„Da, deci nu se poate lucrul acesta. Pentru că oamenii au asigurare de sănătate şi toţi beneficiază de sănătate gratuită în baza asigurării”, a reiterat Augustin Zegrean, precizând că o asemenea prevedere nu ar trece niciodată de controlul de constituționalitate. Întrebat dacă un asemenea amendament ar trece de controlul de constituţionalitate, în contextul în care Parlamentul decide totuşi să îl adopte, fostul preşedinte CCR a răspuns fără echivoc: „Niciodată!”

Ce s-a decis în privința testării angajaților

Trebuie spus că la negocierile privind certificatul verde s-a ajuns în final la concluzia ca angajații nevaccinati să aibă testele rapide achitate de stat pentru o perioadă de 45 de zile. După această perioadă, și le vor plăti singuri. Angajații care nu vor respectă legea vor fi sancționați cu până la 50.000 de lei sau suspendați. Legea certificatului verde prevede și că angajatorii care primesc oamenii la muncă fară testare, vaccin sau trecere prin boală în ultimele șase luni să fie amendați cu până la 100.000 de lei.

Ultimul bilanț COVID-19, din 16 noiembrie 2021, în România, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 4.128 de noi cazuri de coronavirus.