Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat, marţi, că nu va fi nicio creştere de taxe şi impozite în bugetul pe 2021, menţionând că nu este o întârziere în realizarea acestuia, dar că discuţiile sunt “un pic mai complexe” pentru că este un guvern de coaliţie.

“Din ceea ce ştiu eu, nu există nicio creştere de taxe şi impozite. Construcţia bugetului se realizează, nu e o întârziere, practic, Guvernul a spus că va finaliza proiectul de buget la începutul sesiunii parlamentare. Sigur, e vorba de un Guvern nou învestit, e un guvern de coaliţie şi întotdeauna discuţiile pe legea bugetului sunt un pic mai complexe atunci când este vorba de un guvern de coaliţie.

Eu am încredere că Guvernul va finaliza în cel mai scurt timp proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat şi că acestea vor fi trimise spre dezbatere în Parlament”, a afirmat Ludovic Orban, după ce a participat la şedinţa Biroului Permanent al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Creșterea economică estimată este de 4,3%

În opinia lui Orban, “construcţia bugetară este afectată de obiective, ţinte referitoare la deficitul bugetar, la necesitatea de a asigura resurse pentru cofinanţarea proiectelor care sunt din fonduri europene, de asigurarea de resurse financiare pentru toate celelalte tipuri de programe, inclusiv programele de susţinere a oamenilor de afaceri”.

El a mai spus că se doreşte o îmbunătăţire a colectării veniturilor, digitalizarea ANAF, a facturilor, combaterea evaziunii fiscale.

“Practic, e un proiect de buget a unui Guvern de coaliţie nou învestit, este un proiect care necesită negocieri mult mai complexe. (…) Bugetul se va întemeia pe prognoza realizată de Comisia de prognoză. Creşterea economică estimată este aproximativ 4,3 la sută. Eu zic că este o estimare aproape de realitate, pe baza estimărilor de la Comisia Europeană şi estimării ale unor instituţii internaţionale financiare”, a adăugat Orban.

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu