Anunț pentru toți cei vaccinați cu Pfizer! Cât de eficient este, de fapt, vaccinul

Profesorul unniversitar Bogdan Glăvan a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj cu privire la eficacitatea vaccinului Pfizer, după ce a citit un studiu efectuat în Qatar. Potrivit studiului, vaccinului produs de Pfizer îi scade eficiența împotriva bolii simptomatice, dar păstrează eficiența în ceea ce privește riscul de spitalizare cu cel puțin 6 luni.

”Cu alte cuvinte, vaccinul este foarte eficient împotriva îmbolnăvirii grave. Însă după vreo 5 luni nu mai contează, poți lua și transmite virusul mai departe. Cine s-a vaccinat în ianuarie-martie, să ridice mâna?”, notează Bogdan Glăvan.

Ce rezultate au ieșit în urma studiului

Potrivit postării lui Bogdan Glăvan, care citează un studiu din Qatar, ”eficacitatea estimată a BNT162b2 împotriva oricărei infecții, asimptomatice sau simptomatice, a fost neglijabilă în primele două săptămâni după prima doză, a crescut la 36,5% (IC 95%: 33,1-39,8) în a treia săptămână după prima doză și a atins vârful său la 72,1% (IÎ 95%: 70,9-73,2) în primele cinci săptămâni după a doua doză.”

”Eficacitatea a scăzut treptat după aceea, scăderea accelerând ≥ 15 săptămâni după a doua doză, atingând niveluri de protecție diminuate până în a 20-a săptămână. Eficacitatea împotriva infecției simptomatice a fost mai mare decât împotriva infecției asimptomatice, dar a scăzut în același mod. Eficacitatea împotriva oricărei boli severe, critice sau fatale a crescut rapid la 67,7% (IÎ 95%: 59,1-74,7) până în a treia săptămână după prima doză și a atins 95,4% (IÎ 95%: 93,4-96,9) în primele cinci săptămâni după a doua doză, unde a persistat cam la acest nivel timp de șase luni.”, arată studiul.

Așadar, ”protecția indusă de BNT162b2 împotriva infecției pare să scadă rapid după vârful său imediat după a doua doză, dar persistă la un nivel robust împotriva spitalizării și decesului timp de cel puțin șase luni după a doua doză.”

Sursă foto: Dreamstime