Un nou studiu făcut pe deținuții dintr-o închisoare din Texas oferă mai multe dovezi că noul coronavirusul se poate răspândi chiar și în grupurile în care majoritatea oamenilor sunt vaccinați, potrivit ksla.com

Un focar de COVID-19 dintr-o închisoare federală, ce a avut loc în lunile iulie și august, a infectat 172 de deținuți bărbați din două unități de închisoare, potrivit unui raport al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), publicat marți.

Aproximativ 80% dintre deținuți au fost vaccinați. Peste 90% dintre deținuții nevaccinați au ajuns să fie infectați, la fel ca 70% dintre deținuții complet vaccinați.

Cu toate acestea, boala severă a fost mai frecventă în rândul celor nevaccinați. Rata de spitalizare a fost de aproape 10 ori mai mare pentru aceștia în comparație cu cei care erau vaccinați.

Acest studiu vine în completarea cercetării unui focar, izbucnit în luna iulie, în Provincetown, Massachusetts, unde câteva sute de persoane au fost infectate, aproximativ trei sferturi dintre acestea fiind complet vaccinate.

Aceste studii au determinat oficialitățile din domeniul sănătății să ia alte măsuri, astfel încât, chiar și persoanele vaccinate să poarte măști și să respecte măsurile de protecție. Specialiștii cred că varianta delta, o versiune a coronavirusului care se răspândește mai ușor, ar fi responsabilă pentru toate aceste infectări.

Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva Covid-19?

Alte studii ale CDC estimează că acum capacitatea vaccinurilor anti-Covid de a proteja oamenii de spitalizare este între 75% și 95%.

Pentru persoanele mai în vârstă de 75 de ani, eficacitatea vaccinurilor a înregistrat cea mai mare scădere, de la peste 90% la 80% între lunile iunie și iulie.

Sara Oliver, membră a Comitetului CDC a subliniat că persoanele cu risc de boli severe ar trebui să reprezinte o prioritate de vaccinare cu o a treia doză.

Pfizer și BioNTech au cerut autorităților de reglementare federale să aprobe o a treia doză de vaccin pentru toți americanii eligibili, pe măsură ce eficacitatea vaccinului scade. Președintele Joe Biden a declarat că autoritățile de reglementare americane analizează administrarea dozelor de rapel Covid la cinci luni după prima vaccinare.

Sursă foto: Dreamstime