Camera Deputaţilor a decis, marţi, amânarea cu un an, până la 31 decembrie 2022, a obligativităţii montării repartitoarelor în apartamente pentru individualizarea consumurilor de energie.

Vot majoritar favorabil pentru proiectul de lege

Deputaţii au adoptat în acest sens proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.184/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.121/2014 privind eficienţa energetică, cu amendamente. S-au înregistrat 264 voturi ‘pentru’, 25 ‘împotrivă’ şi 4 abţineri.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, se arată în textul adoptat.

Repartitoarele ar genera costuri suplimentare

În Legea 121/2014 se prevedea că aceste repartitoare trebuiau montate până la 31 decembrie 2021. Amendamentul votat a fost susținut de Comisia pentru industrii din Camera Deputaților, pentru a nu impune costuri suplimentare românilor în contextul creșterii prețurilor la gaze naturale și energie electrică.

„Amendamentul de amânare a obligativităţii montării de repartitoare pentru românii care sunt în sisteme centralizate de încălzire este un amendament pe care l-am depus şi a fost susţinut de întreaga Comisie pentru industrii. În contextul creşterii preţurilor şi la energie, şi la gaze este important să nu impunem costuri suplimentare pe umerii românilor şi iată că montarea acestor repartitoare ar genera costuri în plus şi mai ales nemontarea lor ar fi generat amenzi între 500 şi 1.000 de lei”, a afirmat deputatul USR Cristina Prună, potrivit Agerpres.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.