În anul 2021 România a înregistrat un adevărat record la capitolul reînmatriculări, adică mașini second-hand care și-au schimbat pe plan intern proprietarul în ultimele 12 luni. Astfel, totalul este de 655.000 de vehicule, cea mai mare valoare înregistrată vreodată în România. Mai mult, cea mai bună lună a fost luna martie. În afară de aceste mașini, alte 395.000 de mașini second hand au fost aduse în România din alte țări europene în mare parte.

Tranzacții record cu mașini second-hand în România

La tranzacțiile cu mașini SH pe plan intern totalul a ajuns la 655.804 unități, ceea ce înseamnă cu peste 100.000 mai multe decât în 2021 și cu peste 150% mai mult decât în 2016. Cea mai bună lună a fost martie, cu aproape 64.000 de mașini SH tranzacționate, cifră record pentru o singură lună. A doua cea mai bună lună a fost septembrie, cu peste 57.000, luni bune fiind și februarie și aprilie.

Cea mai slabă lună a fost noiembrie, cu sub 51.000, dar numărul total nu este mic nici în această lună. Pentru a avea o comparație, totalul de 655.000 este de peste cinci ori mai mare decât totalul de mașini noi înmatriculate în 2021.

Taxele s-ar putea majora pentru autovehiculele poluante

În fiecare an, orice persoană care deține un mijloc de transport, care este înmatriculat sau înregistrat pe teritoriul României, trebuie să plătească impozitul auto. Valoarea acestuia crește, cu o sumă fixă, în funcție de capacitatea cilindrică a fiecărui vehicul. Începând din 2021, cei cu motoare de o capacitate cilindrică mare sunt nevoiți să plătească mai mult.

Există și excepții însă de la plata acestui impozit. Aici menționăm vehiculele istorice, mijloacele de transport folosite pentru transportul stupilor în pastoral, mijloacele de transport folosite la intervenții, mijloacele de transport ale instituțiilor și unităților care funcționează sub comanda MECS sau a MTS şi altele.

Impozitul auto se poate achita cash sau cu cardul la ghișeul administrațiilor financiare sau online. În cazul în care alegeți varianta online, plata se face prin intermediul platformei ghiseul.ro, prin ordin bancar sau prin mandat poștal la orice Oficiu Poștal din România.