Într-un interviu acordat pentru Antena 3, comandantul Institutului Cantacuzino face o serie de dezvăluiri fără precedent. De menționat este faptul că precizările acestuia vin după ce în România au fost confirmate deja două cazuri de infecție cu noua variantă a coronavirusului.

În acest conetext, dr. Florin Oancea susține că există probabilitatea ca Omicron să fie o combinație între coronavirus, virusul HIV și cel gripal. El a subliniat faptul că au existat nenumărate speculații, care pot fi luate în calcul, însă este mult prea devreme ca specialiștii să se pronunțe într-un fel. Totodată, comandantul Institutului Cantacuzino a mai adăugat că uneori poate să apară și această recombinare genetică.

„Există o tulpină de referință și apoi apar comparațiii cu acea tulpină de referință. În această bibliotecă toate țările, toate laboratoarele își încarcă secvențele obținute în această bibliotecă internațională, astfel încât să apară acest studiu comparativ.

Dacă nu ar fi acest studiu comparativ, practic secvențierea nu ar avea nicio valoare. Au fost speculații, ba că are și o porțiune din virusul HIV, ba o porțiune din virusul gripal. Se poate întâmpla – ne imaginăm un șirag cu mărgele. La un moment dat, în aranjamentul acelor mărgele poate să apară o secvență comună cu virusul HIV sau cu virusul gripal, dar e greu de spus că el s-a combinat.

De obicei, microorganismele duc o viață competitivă, dar uneori poate să apară și această recombinare genetică”, a declarat comandantul (director general) al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, generalul de brigadă dr. Florin Oancea, pentru sursa citată.

Adrian Streinu Cercel, despre simptomele variantei COVID

Amintim faptul că anterior, profesorul Adrian Streinu Cercel a vorbit și el despre cât de gravă poate fi varianta Omicron. El declara că multe persoane sunt asimptomatice, și trec peste boală fără să își dea seama, pe când altele acuză dureri în gât, motiv pentru care ajung la medic și primesc diagnostic.

„La nivelul studenților care s-au infectat cu această tulpină Omicron s-au plâns de dureri în gât, ca şi cum ar face o angină sau o faringită, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au dus la doctor. Majoritatea formelor care sunt date de aceste infecții cu SARS-CoV-2 sunt forme asimptomatice sau ușor simptomatice. Si un procent de 5% poate ajunge să fie un procent de boală severă respectiv critică care să ajungă la terapie intensivă”, spune prof. Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.