Alertă de Omicron în lumea sportului. Ministerul Sănătății a arătat  că este „foarte probabil” ca sportivul întors din Africa de Sud să fie infectat cu Omicron. Reprezentanții din sănătate au spus că rezultatele parțiale ale secvențierii probelor provenind de la jucătorul echipei de rugby Știința Baia Mare arată că „este foarte probabil” să fie vorba de varianta Omicron.

Jucătorul, sosit în România din Africa de Sud, a fost confirmat pozitiv cu virusul SARS-COV-2 săptămâna trecută.

Ministrul Sănătății a arătat că în urma rezultatelor parțiale ale secvențierii tulpinii provenind de la sportivul din județul Maramureș, este foarte probabil ca aceasta să fie similară (OMICRON) cu cele identificate la alți 2 pasageri din cursa din Africa de Sud.

„Diagnosticul va fi finalizat în cursul acestei săptămâni. Persoana se află în izolare, cu stare de sănătate bună”, precizează ministerul Sănătății.

Trebuie spus că jucătorul de rugby este vaccinat și nu manifestă simptome. Dacă se confirmă rezultatul secvențierii, sportivul din Baia Mare ar fi al treilea caz confirmat de infecție cu varianta Omicron. Primele două cazuri au fost confirmate sâmbătă.

Ministerul Sănătății clarifică situația

Ulterior, Ministerul Sănătății a venit cu o serie de noi precizări. Sursa citată anunță că toate informațiile conform cărora alți patru sportivi repatriați recent din Africa de Sud ar fi pozitivi cu SARS-COV-2 sunt false, adăugând că doar o singură persoană a fost testată pozitiv.

Totodată, sursa citată mai anunță că în cursul zilei de marți urmează să fie recoltate din nou probe de la sportivii repatriați din Africa de Sud.

„Precizăm că informațiile potrivit cărora alți patru sportivi repatriați recent din Africa de Sud ar fi pozitivi cu SARS-COV-2 sunt false.

Potrivit informațiilor primite de la DSP Maramureș doar o singură persoană a fost testată pozitiv, informațiile despre acest caz fiind deja transmise public. Mâine, 7 decembrie, conform metodologiei, vor fi recoltate din nou probe de la sportivii repatriați din Africa de Sud”, anunță sursa citată.

Primele cazuri de Omicron în România

Cele două cazuri sunt ale doi dintre pasagerii repatriați din Africa de Sud. Este vorba de o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov. Al doilea este un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice. La acel moment se așteapta rezultatul secventierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare. Se știa că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2.

Membrii Coaliţiei de guvernare au avut discuţii în timpul şedinţei de Guvern de vineri pe tema celor mai bune soluţii care să fie adoptate în contextul revenirii românilor din străinătate de Sărbători, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi. El a răspuns, astfel, unei întrebări legate de faptul  dacă s-a luat în calcul introducerea unor noi restricţii.

„Nu au fost discuţii aprinse şi neînţelegeri, au fost doar discuţii. Au fost discuţii pentru a găsi cea mai bună formulă astfel încât… în prima parte s-a pus problema cetăţenilor care se întorc acasă de Sărbători şi soluţiile vor fi cele mai bune”, a afirmat ministrul Muncii, la finalul unui eveniment pe tema persoanelor cu dizabilităţi.

Ministerul Sănătăţii (MS) şi Institutul de Sănătate Publică (INSP) vor reanaliza dacă se impune prezentarea unui test negativ RT-PCR pentru toate persoanele care sosesc în ţară începând cu data de 5 decembrie 2021.