Astfel, ministerul Sănătății a precizat astăzi că vaccinul anti-COVID nu poate provoca apariția bolii și a explicat și de ce.

„Vaccinurile împotriva COVID-19 folosite în România și în Uniunea Europeană, produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, nu conţin virusul SARS-CoV-2. Prin urmare, vaccinarea nu poate determina infectarea cu noul coronavirus și apariția COVID-19,” se arată în comunicarea oficială a ministerului Sănătății.

 

Așadar, cei care nu vor să se vaccineze de teama că vor face boala, trebuie să știe că vaccinul nu conține virusul.

Medic: Vaccinul anti-COVID-19 nu poate să genereze boala

Directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”, Simin Aysel Florescu, a declarat luni că vaccinul anti-COVID-19 nu poate să producă o infecţie sau să „genereze boala”.

Vaccinul nu poate să genereze boala. Mai ales acest tip de vaccin este, prin felul în care este constituit, preparat, sintetizat, nu are cum să producă boală, pentru că el conţine practic doar reţeta pentru producerea de anticorpi. Nu conţine nici măcar un fragment viral, nici inactivat, nici atenuat şi nici măcar o proteină specifică derivată direct din virus, ci conţine practic numai reţeta de producere a proteinei de suprafaţă (…) generează la rândul ei anticorpi şi aceşti anticorpi ne feresc de o viitoare infecţie. Nu are cum să producă acest vaccin o infecţie”, a spus medicul, la o dezbatere organizată de Colegiul Medicilor România, în parteneriat cu TVR.

Preşedintele CMR, Daniel Coriu, a afirmat că se pot vaccina şi persoanele cu boli hematologice maligne, însă momentul vaccinării trebuie decis împreună cu medicul hematolog curant.

„Da. Se pot vaccina. Care sunt bolile hematologice maligne? Sunt multe: limfoamele, mielomul multiplu, sindromul mielodispalzic, leucemii acute, leucemii cronice. Un răspuns bun la vaccinare presupune un sistem imun foarte bun. Pentru pacienţii hematologici lucrurile nu stau chiar aşa. Există o imunodeficienţă legată de boală. Aproape toate bolile hematologice maligne au o imunodeficienţă, pentru că ele sunt boli ale sistemului imun. (…) Sistemul imun natural este defect. (…) A doua problemă este legată de terapie, care din nou vine ca un factor adiţional şi loveşte în sistemul imun al pacientului. Vaccinarea trebuie să o facem la toţi, dar momentul vaccinării este foarte important şi acest lucru trebuie decis împreună cu medicul hematolog curant”, a explicat Coriu.