Valeriu Gheorghiță, informații de ultim moment. Medicul militar a transmis vineri, 29 ianuarie, că solicitarea calendarului respectiv a fost făcută „pentru a face un plan bine pus la punct”.

„După cum știm, astăzi, AstraZeneca a primit autorizarea de la Agenția Europeană a Medicamentelor, ne așteptăm ca după data de 9 februarie să avem primele doze care ajung și în România. Avem pentru luna februarie circa 750.000, aproape 800.000 de doze alocate, însă prima tranșă va fi undeva după 9 februarie, din ceea ce se estimează. Dar nu avem un calendar exact, confirmat pentru AstraZeneca”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Valeriu Gheorghiță, informații de ultim moment

„Am solicitat acest calendar, tocmai pentru a face un plan bine pus la punct, în perspectiva din data de 9-10 februarie de deschidere a noi centre de vaccinare”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Ne dorim vaccinarea cu prioritate a personalului din învățământ, alături de alte categorii de persoane la risc”, explică medicul.

Vaccinul AstraZeneca nu trebuie administrat acestor persoane

Vaccinul AstraZeneca nu ar trebui administrat peroanelor de peste 64 de ani, susțin experții germani. Comisia germană de vaccinare (STIKO) şi-a reiterat vineri recomandarea ca vaccinul AstraZeneca să nu fie administrat acestor persoane, chiar dacă Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat folosirea acestuia.

„Ţinând cont de datele disponibile, vaccinul (AstraZeneca) nu este recomandat la ora actuală decât persoanelor cu vârste între 18 şi 64 de ani (…) Nu există suficiente date pentru a se pronunţa asupra eficacităţii vaccinului la persoanele cu vârste de la 65 de ani în sus”, explică această comisie ce reuneşte experţi germani, citează France Presse.

Conform unei evaluări provizorii publicate în decembrie în revista The Lancet după un studiu clinic la care au participat 11.636 de persoane, eficacitatea vaccinului AstraZeneca a fost cuprinsă între 60% şi 90%, în timp ce compania producătoare indică o eficacitate de circa 70%. Însă majoritatea persoanelor care au participat la testul clinic aveau vârste de până în 55 de ani, numai 8% aparţinând categoriei de vârstă 56-69 de ani.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin