Concret, este vorba despre proiectul de hotărâre de Guvern ca se află în dezbatere la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Potrivit proiectului, Guvernul Orban ar urma să majoreze pragul maxim al pensiei pentru care se acordă medicamente compensate cu 90%.

În prezent, pragul maxim al pensiei este de 1.139 de lei însă, de la intrarea în vigoare a proiectului, pragul maxim va fi de 1.299 de lei. Așadar, pensionarii vor putea beneficia de medicamente compensate.

Majorarea cu 160 de lei este necesară în contextul în care, de la 1 septembrie, punctul de pensie se majorează cu 14 procente, ajungând la 1.442 de lei.

Ce se arată în proiectul de HG

„Beneficiarii programului prevăzut la alin. (1) sunt pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari de până la 1.299 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, pentru care se aprobă compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în sublista B din Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, republicată”, scrie în proiectul de HG.

Actualul Guvern a considerat că în acestă perioadă de criză, pensiile românilor pot fi majorate cu 14 procente, nu cu 40 de procente cum cerea Partidul Social Democrat.

Ultima crește a pragului maxim al pensiei pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% a fost făcută în luna septembrie a anului trecut. Atunci, pragul maxim al pensiei a crescut de la 990 de lei la 1.139 de lei.

Traian Băsescu consideră că majorarea pensiilor cu 14% este neadevărată

Traian Băsescu, unul dintre candidații la Primăria Capitalei, este de părere că pensiile românilor nu au fost majorate cu 14% deoarece Guvernul nu a trimis indexarea la data de 1 ianuarie a acestui an.

Potrivit spuselor fostului președinte al României, Guvernul Orban a majorat pensiile cu 3,5 procente.

”În acest an, ei au furat fiecare pensionar cu 904 lei. Dacă veneau cu indexarea de la 1 ianuarie până la 1 septembrie şi veneau cu 14% acum erau corecţi. Mărirea reală e de 3,5%”, a afirmat Traian Băsescu, duminică seară la România TV.