Constructorul auto german Volkswagen este decis să-şi reducă costurile, iar una dintre soluţiile găsite este renunţarea la transmisia manuală.

Când vor începe să apară pe piaţă maşinile Volkswagen fără cutie manuală?

VW va prioritiza de acum cutia automată DSG cu șapte trepte și dublu ambreiaj.

Un moment cheie în dispariţia pedalei de ambreiaj şi a schimbătorului de viteze va fi anul 2023, atunci când trebuie să apară pe piaţă noua generaţie VW Tiguan. Este primul model care ar putea să nu mai aibă deloc transmisie manuală. O decizie similară ar putea fi luată şi cu viitoare generaţie de Passat, ce trebuie să apară tot în 2023.

În plus, surse neoficiale vorbesc despre un Passat disponibil exclusiv în versiune break, nemții renunțând astfel la caroseria tip sedan, transmite ProMotor.

Presa de specialitate din Germania afirmă că decizia Volkswagen este pasul firesc înainte de trecerea la propulsia electrică. Acest lucru trebuie să se întâmple înainte de 2035, anul propus de Comisia Europeană pentru eliminarea completă a motoarelor convenționale.

Planurile VW vor afecta şi celelalte mărci ale grupului, precum Skoda sau Seat

Mai mult ca sigur, decizia VW va afecta şi celelalte mărci aflate sub umbrela grupului german, precum Skoda sau Seat.

Lucrurile par clare pentru modelul Superb de la Skoda, având în vedere că acesta este construit pe aceeași linie de asamblare ca și Passat, la uzina din Bratislava, Slovacia.

Skoda Octavia şi Seat Leon vor renunţa şi ele probabil la cutia de viteze manuală, iar soluţia va fi implementată, se pare, şi pentru generaţia VW Golf cu numărul 9, confirmată deja de constructorul german.

Dintr-un total de 5.838 de mașini vândute în Germania, doar 1.870 de unități au fost comandate cu transmisie manuală, indică un raport al Jato Dynamics. 218 dintre acestea au fost cu cinci trepte, iar 1.652 au fost cu șase trepte.

Sursa foto: Dreamstime