Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii şi şefă a filialei PNL Bucureşti, a comentat pe seama celui mai fierbinte subiect din Capitală în acest moment: suspendarea PUZ-urilor în cinci din cele şase sectoare.

Într-o postare amplă pe pagina sa de socializare, Violeta Alexandru explică faptul că liberalii îl susţin pe Nicuşor Dan în luarea acestei decizii, însă doar dacă va fi vorba despre o suspendare, nu aşa cum s-a vehiculat, pentru o perioadă de 3 ani: „Suspendarea PUZ nu poate fi dată pentru ani de zile. Că nu mai este suspendare. (…) Dacă tot se știu problemele, să le abordăm imediat și să nu tergiversăm rezolvarea lor.”

„Primarul este determinat să facă acest lucru. Suntem alături de el”

„Acum o săptămână, când a introdus pe Ordinea de zi a ședinței de consiliu general care va avea loc mâine, punctul legat de suspendarea celor 5 PUZuri de sector liberalii i-au spus Primarului General că îl susțin cu toată determinarea (prin vot) pentru că și noi cunoaștem, și nu tolerăm, faptul că în București s-a construit haotic. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple.

Am spus de atunci, în fiecare zi, același lucru: liberalii susțin acest demers al Primarului General. PNL București s-a schimbat, niciun rechin, niciun mafiot, niciun … alt asemenea gen despre care s-a făcut vorbire astăzi amestecând PNL în discuție, nu are ce să caute în preajma liberalilor.

Suspendarea PUZ nu poate fi dată pentru ani de zile. Că nu mai este suspendare. Nu am o problemă să discutăm orice variantă dar cea pusă pe masă este de suspendare. Suspendarea se referă la o situație excepțională care trebuie rezolvată imediat. Liberalii nu vor să se amâne rezolvarea problemelor din PUZ cu anii, termenele scurte înseamnă mobilizare și soluționare a lor. Mai ales că știm, după cum ne-a informat Primarul General, unde sunt problemele acestor PUZuri. Am spus acest lucru partenerilor noștri de la USR Plus care susțineau termenul de 2 ani. Dacă tot se știu problemele, să le abordăm imediat și să nu tergiversăm rezolvarea lor.

Sunt doar anumite zone din PUZuri (UTRuri) care prezintă probleme? Am întrebat de mai multe ori și răspunsul primit este că PUZurile nu constituie o problemă în integralitatea lor, ci pe anumite zone. Gen construcții pe malul lacurilor, construcții în zone de spații verzi. Niciun certificat emis și nicio autorizație în asemenea zone să nu se mai elibereze, până nu sunt corectate problemele. De aceea se suspendă, pentru a fi corectate. Alternativa, în viitorii ani, dacă nu mai există deloc PUZuri, nici măcar părțile bune din ele, este un PUG vechi de 20 ani până se termină cel nou, atât de necesar.

Dacă nu ne mobilizăm să corectăm, tot aici vom fi și peste 5 ani. Iar Primarul este determinat să facă acest lucru. Suntem alături de el”, scrie Violeta Alexandru pe Facebook.

„Administrația nu are practica rezolvării lucrurilor de a doua zi de când s-a luat decizia, lasă pe ultimul moment”

Preşedintele PNL Bucureşti afirmă că, în aceste 3 luni de suspendare, politicienii trebuie să se mobilizeze pentru a „curăţa PUZ-urile de probleme”. În plus, în această perioadă, pot fi supuse dezbaterii publice şi alte probleme ce trebuie rezolvate şi trebuie ascultată şi vocea bucureştenilor.

„Este o ocazie pentru ca oamenii să se implice mai mult în deciziile despre orașul în care locuiesc și la care țin”, spune Violeta Alexandru. Ea mai adaugă că trebuie „curățat orașul de rechinii imobiliari și lăsați oamenii corecți să contribuie la dezvoltarea armonioasă a orașului”.

„Am discutat despre 3 luni de suspendare pentru a ne mobiliza ca să curățăm PUZurile de probleme. Putem chiar, în această perioadă, supune dezbaterii publice propunerile de intervenție în PUZuri, poate mai sunt și alte opinii din spațiul public legat de ce anume mai poate fi îndreptat, ce alte probleme trebuie să fie rezolvate. Este o ocazie pentru ca oamenii să se implice mai mult în deciziile despre orașul în care locuiesc și la care țin. Dar să nu tragem de timp, să le rezolvăm ca să curățăm cât mai repede Capitala de problemele urbanistice care vor distruge și mai mult orașul (dacă nu sunt corectate), lăsând, totuși, de la un moment dat, și oamenii corecți să muncească.

În general, cu cât se dă un termen mai lejer de rezolvare în sistemul public care are de făcut niște treabă în perioada imediat următoare deciziei, cu atât aparatul public va trage de timp până în ultima zi pentru soluționare. Știu ce spun. În România administrația nu are practica rezolvării lucrurilor de a doua zi de când s-a luat decizia, lasă pe ultimul moment al termenului maxim care i-a fost dat. Adică peste 2 ani, de exemplu. Cu o zi înainte de termen se va apuca de treabă.

Pe propunerea de suspendare a Primarului General, liberalii consideră că problemele din PUZuri trebuie rezolvate imediat dacă tot se știe exact unde sunt aceste probleme, curățat orașul de rechinii imobiliari și lăsați oamenii corecți să contribuie la dezvoltarea armonioasă a orașului. Chiar nu pot să îi consider pe toți bucureștenii hoți, pe toți antreprenorii mafioți sau pe toți funcționarii leneși. Și nu pot să țin Bucureștiul blocat, trebuie să se dezvolte în mod corect. Abordarea bazată pe hate nu ne duce nicăieri. Sunt oameni și oameni în toate domeniile”, mai scrie Violeta Alexandru pe Facebook.

„E prea mult hate (ură – n.red.) și prea puțină disponibilitate de a urmări argumentele pentru luarea unor decizii corecte pentru oraș. Pun pe seama dorinței de a vedea lucrurile în bună ordine în Capitală. Chiar suntem mulți cei care ne dorim acest lucru. Este un lucru bun”, îşi încheie preşedintele PNL Bucureşti postarea de pe Facebook.

Sursă foto: Dreamstime