Guvernul a prelungit până la 1 noiembrie termenul până la care se depune declaraţia privind beneficiarul real cu privire la asociaţii şi fundaţii, a transmis marţi, 25 august, Ministerul Justiţiei.

„Luni a fost publicată în Monitorul Oficial 771/24.08.2020 Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 142/2020 pentru prelungirea termenelor privind depunerea unor documente prevăzute în sarcina asociaţiilor şi fundaţiilor.

Astfel, pentru anul 2020, termenul până la care se depune declaraţia privind beneficiarul real cu privire la asociaţii şi fundaţii este data de 1 noiembrie”, se precizează într-un comunicat transmis de Ministerul Justiţiei.

Sistem informatic pentru lupta împotriva criminalităţii organizate

Cu o zi înainte, au fost oferite detalii despre un alt proiect extrem de important. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie demarează un proiect prin care se doreşte dezvoltarea unui sistem informatic de colectare integrată şi transfer în cazul datelor referitoare la criminalitatea organizată, care să asigure interconectarea instituţiilor cu atribuţii în domeniu, a informat, luni, Ministerul Public.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea, şi ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, au semnat pe 6 august contractul de finanţare având ca obiect acordarea unei finanţări nerambursabile de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă pentru implementarea proiectului ‘Întărirea capacităţii de procesare şi analiză a datelor referitoare la criminalitatea organizată şi creşterea capacităţii administrative a Ministerului Public’”, se precizează într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în vederea implementării acestui proiect, care va avea o durată de 36 de luni, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a semnat un acord de parteneriat cu Ministerul Justiţiei, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Institutul Naţional de Statistică, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, scrie Agerpres.

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă întărirea capacităţii de colectare, procesare şi analiză a datelor referitoare la criminalitatea organizată şi creşterea capacităţii administrative a Ministerului Public. Obiectivele specifice vizează realizarea şi implementarea, alături de partenerii instituţionali, a unui sistem informatic de colectare integrată şi transfer eficient al datelor referitoare la criminalitatea organizată care să asigure interconectarea instituţiilor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenului criminalităţii organizate”, arată Ministerul Public.

Ulterior, menţionează Parchetul General, în cadrul proiectului va fi întocmită Analiza Naţională de Riscuri şi Ameninţări privind criminalitatea organizată (ANRA) şi va fi elaborat un proiect de strategie naţională pentru combaterea criminalităţii organizate.