Anunțul momentului despre pensii! Milioane de români sunt vizați. Marius Budăi a venit cu ultimele detalii

Invitat în emisiunea ”Subiectiv” de la Antena 3, ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că legea salarizării și cea a pensiilor va fi analizată, cu scopul ca toți beneficiarii din sistemul social să aibă parte de echilibru.

Declarațiile sale vin pe fondul scumpirilor facturilor de gaze și energie, facturi pe care mulți oameni nu-și permit să le achite. De aceea, în ședința de Guvern de miercuri, autoritățile au discutat pe tema pachetului de ajutor social care va analiza din nou legea salarizării și a pensiilor. Ministrul Marius Budăi spune că întregul demers va dura aproximativ 120 de zile.

În acest context, ministrul Muncii a fost întrebat dacă după perioada de 120 de zile pensionarii s-ar putea aștepta la majorări, însă el a precizat că preferă să nu dea nicio speranță momentan.

„Prefer să mă păstrez la fel de serios cum am fost până acuma şi nu o să-mi permit să dau, mai ales că vorbim de cetăţeni, de oameni, de suflete, nicio speranța pe care să nu o putem noi ca Guvern să o ducem la îndeplinire.

Ceea ce am anunţat astăzi este practic ceea ce ne-am asumat prin programul de guvernare atunci când am negociat această coaliţie politică, pentru a susţine guvernul”, spune acesta.

O nouă formulă pentru recalcularea pensiilor

Ministrul Muncii a mai spus că aceste 120 de zilei au fost luate pentru ca Guvernul să descopere lucrurile care nu s-au făcut. De asemenea, el a precizat că lucrurile sunt destul de complicate, spunând că unii lucrători din sistemul public sunt la nivelul din 2022, în timp ce alții mai au mult până ajung la acesta nivel.

”Este complicat pentru că sunt lucrători din sistemul public care sunt deja la nivelul 2022, sunt lucrători din sistemul public care trebuie să primească încă mult până a ajunge la acest nivel şi sunt lucrători care sunt aproape de nivelul din 2022.

Toate ministerele trebuie să conlucrăm şi să avem acestă situaţie clară, să vedem şi lună de lună cum merge execuția bugetară şi colectarea fondurilor şi să luăm o decizie şi guvernul să şi-o asume.(…)”, mai spune ministrul.

Pe de altă parte, Marius Budăi a mai declarat la Antena 3 că deja există un document oficial în urma căruia va lua ființă un comitet interminsiterial, tema principală a acestuia fiind identificarea problemelor din sistemul de salarizare.

”Avem deja un document oficial prin care, în zilele următoare trebuie, să creăm un comitet interministerial care asta va avea ca temă principală: identificarea problemelor din sistemul de salarizare, identificarea şi construirea efortului bugetar şi discuțiile în coaliţie pentru găsirea de soluţii.

Este cel mai bun mod de a creiona o soluție cu partenerii sociali”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii în emisiunea ”Subiectiv” de la Antena 3.